Departamenti Amerikan i Shtetit ka renditur Ardian Dvoranin mes 12 personalitetve më të spikatur antikorrupsion në të gjithë botën.

Administrata Biden, ka vlerësuar Dvoranin duke e përzgjedhur mes figurave më të mira për t’i dhënë çmimin  Ndërkombëtar të Kampionëve Antikorrupsion.

Le të kujtojme se në kuadër të pengesave për implementimin e reformës në drejtësi, ka qenë edhe aksioni që presidenti Ilir Meta ndërmori ndaj Dvoranit me një sërë akuzash publike.

Plotësimi i Kushtetueses solli përplasjet Meta-Dvorani, ku presidenti e cilësoi si të korruptuar dhe ushatar partia duke e kallëzuar në SPAK.

Por sipas DASH, Dvorani është një figurë kyçe e reformës së sistemit gjyqësor në Shqipëri.

DASH nënvijëzon se ai ka zhvilluar mekanizma për të reduktuar influencën e krimit në politikë dhe në sistemin e drejtësisë, hapa të cilat ndihmojnë në vendimin për hapjen e negociatave dhe procesin e anëtarësimit të Shqipërisë në BE.

Përveç Dvoranit, Meta i ka shpallur luftë publike të gjithë të konsideruruarve si të besuarit e SHBA në Shqipëri që janë marrë drejtpërdrejt me hartimin dhe implementimin e reformës në drejtësi.

Këtu kujtojmë betejën dhe sulmet frontale të tij ndaj ambasadorit Donald Lu, ambasadoren Yuri Kim, kryetarin e Këshillit të Emërimeve në Drejtësi, Ardian Dvorani, arkitektin e reformës në Drejtësi Fatmir Xhafaj, ministren e Drejtësisë Etilda Gjonaj, etj.

Deklarata e DASH për nderimin e personaliteteve në luftë me korrupsionin:

Në të gjithë botën, korrupsioni kërcënon sigurinë dhe stabilitetin, pengon rritjen ekonomike, minon demokracinë dhe të drejtat e njeriut, shkatërron besimin në institucionet publike, lehtëson krimin transnacional dhe sifonon burimet publike dhe private. Administrata e Biden pranon që ne do të jemi të suksesshëm në luftimin e këtyre çështjeve duke punuar në bashkëpunim me partnerë të përkushtuar, duke përfshirë individë të guximshëm që përkrahin përpjekjet antikorrupsion dhe vendet që punojnë për të përmbushur zotimet e tyre ndaj standardeve ndërkombëtare të antikorrupsionit. Për atë arsye, unë jam duke shpallur një Çmim të ri Ndërkombëtar të Kampionëve Antikorrupsion, duke njohur individë që kanë punuar pa u lodhur, shpesh përballë fatkeqësive, për të mbrojtur transparencën, për të luftuar korrupsionin dhe për të siguruar llogaridhënie në vendet e tyre.

Siç e ka theksuar Presidenti Biden, angazhimi ynë për të vërtetën, transparencën dhe llogaridhënien është një mision që ne duhet të jetojmë në shtëpi dhe ta ilustrojmë jashtë.

Unë përgëzoj përkushtimin e këtyre 12 individëve trima për të njëjtat ideale. Të nderuarit janë: Ardian Dvorani i Shqipërisë, Diana Salazar i Ekuadorit, Sophia Pretrick i Shteteve të Federuara të Mikronezisë, Juan Francisco Sandoval Alfaro i Guatemalës, Ibrahima Kalil Gueye i Guinesë, Anjali Bhardëaj i Indisë, Dhuha A. Mohammed nga Iraku, Bolot Temirov të Republikës së Kirgistanit, Mustafa Abdullah Sanalla të Libisë, Viktor Sotto nga Filipinet, Francis Ben Kaifala nga Sierra Leone dhe Ruslan Ryaboshapka të Ukrainës. Ata na frymëzojnë ne dhe kaq shumë homologë të tyre që ndjekin këto ideale në të gjithë botën. Shtetet e Bashkuara zbatojnë një nga kornizat më të fuqishme antikorrupsion në botë.

Ne ishim të parët që kriminalizuam ryshfetin e huaj dhe, në partneritet me homologët e huaj, kanë rikuperuar dhe kthyer më shumë se 1 miliard dollarë në pasuritë publike të vjedhura vetëm në dy vitet e fundit. Ne përdorim një sërë mjetesh për të promovuar përgjegjësinë për individët e korruptuar, për të luftuar pandëshkueshmërinë globalisht dhe për t’u angazhuar në forume shumëpalëshe për të luftuar korrupsionin dhe forcuar angazhimin e qytetarëve. Ne do ta mposhtim korrupsionin duke zbatuar reforma të shëndosha në përputhje me angazhimet ndërkombëtare antikorrupsion; zhvillimin e institucioneve transparente, të përgjegjshme; dhe fuqizimi i qytetarëve, gazetarëve dhe organizatave të shoqërisë civile për të ndihmuar në mposhtjen e këtij kërcënimi global ndaj sigurisë dhe demokracisë.

Ne do ta mposhtim korrupsionin duke zbatuar reforma të shëndosha në përputhje me angazhimet ndërkombëtare antikorrupsion; zhvillimin e institucioneve transparente, të përgjegjshme; dhe fuqizimi i qytetarëve, gazetarëve dhe organizatave të shoqërisë civile për të ndihmuar në mposhtjen e këtij kërcënimi global ndaj sigurisë dhe demokracisë. Ne do ta mposhtim korrupsionin duke zbatuar reforma të shëndosha në përputhje me angazhimet ndërkombëtare antikorrupsion; zhvillimin e institucioneve transparente, të përgjegjshme; dhe fuqizimi i qytetarëve, gazetarëve dhe organizatave të shoqërisë civile për të ndihmuar në mposhtjen e këtij kërcënimi global ndaj sigurisë dhe demokracisë.