Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev ka kujtuar ditën e “Alfabetit të Gjuhës Shqipe” dhe ka uruar të gjithë shqiptarët.

 

Në një postimi në “Facebook”, Zaev shkruan se sot kremtohen vlerat kulturore, ngjarjet dhe traditat e të gjithë bashkësive etnike, përfshirë edhe atë shqiptare, pasi është thelbi i shoqërisë sonë multikulturore.

 

 

Postimi

 

Në këtë ditë të vitit 1908, përfundoi Kongresi i Manastirit, në të cilin u krijua alfabeti i standardizuar i shqipes. Kongresi u mblodh më 14 nëntor dhe morën pjesë delegatë nga Maqedonia, Shqipëria dhe komunitetet shqiptare në Rumani, Egjipt, Amerikë, Greqi, Turqi, Itali dhe vende të tjera.

Me shpalljen e 22 Nëntorit si Ditën e Alfabetit të Gjuhës Shqipe dhe duke e festuar këtë festë të rëndësishme për komunitetin shqiptar si pjesë integrale e pasurisë gjuhësore dhe kulturore të Maqedonisë së Veriut, konfirmojmë se gjuha dhe shkrimi janë ura për mirëkuptim mes traditave, kulturave dhe shpirtërore. trashëgimisë.

Për këtë na thërrasin vlerat tona maqedonase, të cilat në të njëjtën kohë janë evropiane dhe me të cilat po ecim në rrugën e integrimit në Bashkimin Evropian.

Kremtimi i vlerave kulturore, ngjarjeve dhe traditave të të gjitha bashkësive etnike, përfshirë edhe atë shqiptare, pasi është thelbi i shoqërisë sonë multikulturore. Është një kontribut i fuqishëm për një të ardhme të begatë dhe për mirëqenien e të gjithë qytetarëve.

Angazhimi ynë është të ndërtojmë dhe ushqejmë një shoqëri të barabartë për të gjithë dhe të ndërtojmë një shoqëri civile, duke respektuar dallimet etnike, kombëtare, fetare dhe kulturore. Kjo është veçantia dhe thelbi i komunitetit tonë që është ndërtuar prej shekujsh dhe që është një detyrim për të ardhmen tonë të përbashkët.

Të gjithë pjesëtarëve të komunitetit shqiptar dhe të gjithë qytetarëve, ua uroj festën e Ditës së Alfabetit.

Le të festojmë së bashku dhe të festojmë ekzistencën dhe afrimin e traditave kulturore, të cilat kanë ekzistuar në këtë zonë prej shekujsh. Uniteti dhe kujdesi që i kushtojmë njëri-tjetrit janë garancia e së ardhmes sonë të sigurt dhe të begatë evropiane.

Të festojmë dhe nderojmë diversitetin etnik dhe gjuhësor të shoqërisë sonë si avantazhin tonë, si thesari ynë i përbashkët.

Data 22 nëntor përbën një ditë përkujtimore në Shqipëri, Kosovë, Republikën e Maqedonisë dhe në diasporën shqiptare, pasi kjo datë shënon ditën e Alfabetit të Gjuhës Shqipe. Alfabeti u njësua gjatë Kongresit të Manastirit i njohur ndryshe edhe si Kongresi i Alfabetit.

Mes datave 14 nëntor – 22 nëntor 1908 është mbajtur një konferencë akademike në qytetin e Manastirit, për standardizimin e alfabetit të gjuhës shqipe. Kjo festë është paralajmëruar të jetë tradicionale dhe të marrë sa më shumë jehonë në mbarë trevat shqiptare.

Përpara kongresit, gjuha shqipe përfaqësohej prej gjashtë ose më shumë alfabetesh, pa llogaritur nënvariantet. Kongresi u mbajt prej shoqërisë “Bashkimi” në shtëpinë e Fehim Zavalanit, ku ishte edhe selia e shoqërisë.

Pjesëmarrësit në kongres ishin figura të dalluara të jetës kulturore e politike mbarëshqiptare. U thirrën 50 delegatë, përfaqësues të njëzet e tre qyteteve të banuara nga shqiptarët, shoqërive kulturore e patriotike, tridhjetë e dy nga të cilët kishin të drejtë vote dhe tetëmbëdhjetë vëzhgues.

Ndër delegatët më të shquar qenë Gjergj Fishta, Mid’hat Frashëri, Sotir Peci, Ndre Mjeda, Shahin Kolonja, Bajo Topulli, Parashqevi Qiriazi, Fehim Zavalani. Delegat tjetër nga familja Zavalani ishte Izet Zavalani, përfaqësues i Follorinës. I zoti i shtëpisë, Fehim Zavalani, mbajti fjalën hyrëse.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë