Plakja mund të jetë një temë e ndjeshme që shumë njerëz nuk kanë dëshirë të diskutojnë, veçanërisht nëse shqetëson të dashurit tanë.

Por shmangia e temave të rëndësishme mund të krijojë probleme që mund të ishin shmangur lehtësisht.

Ndonjëherë, edhe nëse duam të flasim për pasojat e plakjes, ne thjesht nuk dimë nga të fillojmë. Gjithçka mund të duket kaq frikësuese dhe stresuese, si për ne ashtu edhe për të dashurit tanë të moshuar.

Ne kërkuam këshillat më të mira të ekspertëve dhe përpiluam një listë të pyetjeve të rëndësishme për t’u bërë anëtarëve e familjes tuaj të moshuar.

Si diçka ekstra, në fund do të zbuloni se si t’i afroheni kësaj teme emocionale pa i mërzitur ata që i doni më shumë.

Interesohuni për kujdesin e tyre mjekësor

© Alexander Raths/shutterstock.com

Të interesohesh nëse prindërit tuaj të moshuar po marrin kujdesin e duhur shëndetësor mund të jetë thelbësore, veçanërisht në rast emergjence. Butësisht kërkojuni atyre që të ndajnë me ju një listë të mjekëve tek të cilët shkojnë rregullisht, dhe si t’i kontaktoni ata në rast se duhet. Ju gjithashtu mund të përpiqeni të zbuloni nëse anëtari juaj i moshuar i familjes ka një mjek parësor që koordinon kujdesin e tyre mjekësor. Është gjithmonë e dobishme të dihet se kush është përgjegjës.

Pyetini ata nëse ata janë të gatshëm t’ju japin leje të flisni me mjekun e tyre në rast se keni ndonjë shqetësim në lidhje me trajtimin e tyre mjekësor. Është e rëndësishme t’i njoftoni ata që ju do të respektoni privatësinë e tyre dhe do të kontaktoni vetëm mjekun e tyre në rast emergjence ose me lejen e tyre.

Flisni për shpenzimet e tyre mjekësore

©africa_pink/shutterstock

Filloni një bisedë në lidhje me planin e tyre për kujdes afatgjatë, në mënyrë që të dini se si t’i afroheni kujdestarisë nëse është e nevojshme. Pyetini ata nëse kanë sigurim të kujdesit afatgjatë dhe a kanë të holla të mjaftueshme për të mbuluar trajtimet e mundshme. Çmimet e kujdesit shëndetësor dhe afatgjatë mund të jenë mjaft të larta, në varësi të shtetit, kështu që është e rëndësishme të siguroheni që prindi juaj i ka mundësitë për të mbuluar faturat.

Interesohuni nëse prindërit tuaj i kuptojnë terapitë apo recetat e përshkruara

©africa_pink/shutterstock

Shumë të moshuar shpesh marrin një thes me barna dhe suplemente, gjë që rrit rrezikun e komplikacioneve dhe ndoshta ndërlikimeve serioze për jetën. Pyetja e të dashurve tuaj të moshuar nëse ata janë në gjendje të menaxhojnë kurën e tyre mund t’ju ndihmojnë të vlerësoni nëse ata janë të aftë ta bëjnë atë në mënyrë të pavarur dhe të saktë. Pyetini ata nëse e kuptojnë qëllimin e secilit ilaç që marrin.

Pyesni prindërit tuaj nëse ata mbajnë një listë të të gjitha barnave dhe suplementeve që marrin dhe nëse ata janë të gatshëm ta ndajnë këtë informacion me ju. Në rast të një urgjence mjekësore, ju do të jeni në gjendje t’i jepni këto informacione stafit të spitalit, i cili mund të jetë në gjendje t’u shpëtojë jetën. Për më tepër, bërja e këtyre llojeve të pyetjeve mund t’ju japë një pasqyrë më të qartë në gjendjen e tyre shëndetësore.

Diskutoni situatën e tyre të banimit për t’u siguruar që është sa më e rehatshme

©africa_pink/shutterstock

Për t’i bërë prindërit tuaj të moshuar të sigurt dhe të rehatshëm pasi gradualisht humbasin forcën e tyre fizike, sigurohuni që ata të jetojnë në një familje ku do të ndjehen të qetë. Pyetini ata nëse dëshirojnë të zhvendosen në një apartament më të vogël që është më i lehtë për t’u mirëmbajtur, apo nëse ka ardhur koha për një kujdestare me pagë. Është gjithashtu e rëndësishme të kontrolloni nëse ka disa gjëra që duhet të bëni për ta bërë shtëpinë e tyre më të sigurt ndërsa plaken. Ndoshta disa përmirësime dhe ndryshime në shtëpi do të jenë të nevojshme, kështu që është më mirë të filloni t’i bëni ato me kohë.

Pyetini ata për çështje ligjore

Të pyesni prindërit tuaj të moshuar nëse ata kanë një testament mund të duket i vështirë dhe madje e sikletshme, por është shumë e rëndësishme. Të kesh një testament përcakton të ardhmen jo vetëm të pasurive, parave dhe pronave të tyre, por edhe memorandumeve dhe kafshëve shtëpiake. Kur dikush ndahet nga jeta pa lënë një vullnet apo testament, mund të duhen shumë para dhe kohë për të ndarë ligjërisht pasuritë. Në shumë vende, një deklaratë gojore nuk do të jetë e mjaftueshme në gjykatë.

Ekzistojnë disa alternativa ligjore për një testament, por forma më e mirë është ajo përballë noterit. Ky dokument lejon një person të moshuar të vendosë pasuritë e tij në besim dhe të caktojë një person i cili do të jetë përgjegjës për të në rast se ata vdesin ose bëhen të paaftë.

Sidoqoftë, gjëja më e rëndësishme që mund të bësh gjatë bisedës është të jesh e dhembshur. Kjo mund të jetë një temë e ndjeshme për prindërit tuaj, dhe mund të jetë e vështirë për ta të flasin për faktin se ata po plaken dhe po afrohen më shumë me fundin e jetës. Jini të vëmendshëm ndaj emocioneve të prindërve tuaj gjatë bisedës dhe dini kur të bëni një hap prapa.

Pyetini ata ku i ruajnë dokumentet e tyre të rëndësishme

©africa_pink/shutterstock

Të dish se ku prindërit tuaj mbajnë dokumente të rëndësishme mund t’ju kursejnë shumë telashe në rast se ndodh më e keqja. Kërkojuni të dashurve tuaj të moshuar të mbajë dokumente të tilla si testamentet, certifikatat e lindjes dhe martesës, kartat e sigurimeve shoqërore dhe letrat financiare në një dosje, në mënyrë që të keni qasje të lehtë në rast se ju duhen.

Është gjithashtu një ide e mirë të keni një listë të të gjitha dokumenteve dhe llogarive, së bashku me fjalëkalimet dhe emrat e kontakteve për avokatët, llogaritarët dhe bankierët. Gjithashtu, sigurohuni që këto dokumente të rëndësishme të jenë të azhurnuara dhe të inkurajojnë prindin tuaj t’i kontrollojë ato çdo vit.

Diskutoni situatën e tyre financiare

Është e rëndësishme të njiheni me planet e sigurimit dhe pensioneve të prindërve tuaj në plakje, fondet e pensionit dhe kursimet sepse të ardhurat mund të ndikojnë në mbulimin e tyre të sigurimit shëndetësor. Kontrolloni nëse ata kanë borxhe dhe nëse ata kanë nevojë për ndihmë për të menaxhuar disa nga përgjegjësitë e tyre financiare.

Një tjetër mundësi është të keni një llogari të përbashkët kontrolli me prindin tuaj në mënyrë që të mund t’i ndihmoni ata të trajtojnë financat e tyre dhe të paguajnë faturat nëse është e nevojshme.

Diskutoni opsionet e kujdestarisë

Njohja e çështjeve dhe shqetësimeve të shëndetit të të dashurit tuaj mund të ju ndihmojë të përcaktoni se çfarë lloj kujdesi mund të kërkojnë në të ardhmen. Njohuni me problemet shëndetësore kronike që ata po përjetojnë në mënyrë që të merrni vendime të përbashkëta në lidhje me trajtimin e tyre të vazhdueshëm.

Gjeni se çfarë lloji të kujdesit afatgjatë do të dëshironte prindi juaj nëse do të ishte e nevojshme. A do të kërkonin ata një kujdestare të drejtpërdrejtë, apo do të preferonin të kalonin në një strukturë jetese të asistuar ose në qendër të moshuarish? Ju mund t’i pyesni ata nëse ata duan të jetojnë në shtëpinë e tyre për aq kohë sa të jetë e mundur, ose ndoshta të lëvizni me ju ose një të afërm tjetër.

Vazhdoni të ofroni ndihmë edhe nëse ata refuzojnë

Mos u thoni, “Pensioni të del boll”. Shpesh është e vështirë për të moshuarit të pranojnë faktin se ata po humbasin forcën e tyre, dhe rrjedhimisht, pavarësinë e tyre. Kjo mund të jetë një temë e ndërlikuar për të diskutuar, dhe shumica e tyre nuk kanë dëshirë të kërkojnë ndihmë. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të vlerësoni ndjenjat e tyre dhe t’i qaseni këtij diskutimi me butësi dhe mirëkuptim. Disa prindër të moshuar refuzojnë ndihmën edhe kur e kuptojnë se po vuajnë me detyrat e përditshme.

Në këtë lloj situate, është e rëndësishme të mbani mend se i dashuri juaj është një i rritur, dhe mendimi i tyre duhet të respektohet. Mundohuni të qëndroni larg nga argumentimi dhe, përkundrazi, vazhdoni të ofroni një ndihmë, dashuri dhe mbështetje për aq kohë sa mendoni se mund të kenë nevojë për të. Me kalimin e kohës, ata mund të kuptojnë se ata me të vërtetë kanë nevojë për ndihmë, dhe kjo do ta bënte jetën e tyre shumë më të lehtë. Kur kjo të ndodhë, ata do të jenë në gjendje të mbështeten tek ju.

Flisni për të qëndruar aktiv dhe të shoqëruar, jo të vetmuar

©africa_pink/shutterstock

Studime të shumta dëshmojnë se qëndrimi aktiv mund të rrisë jetëgjatësinë dhe të kontribuojë në plakjen e shëndetshme. Për më tepër, ndërveprimi domethënës shoqëror luan gjithashtu një rol të rëndësishëm në mirëqenien e përgjithshme të njerëzve të çdo moshe, jo vetëm të moshuarit.

Sipas studiuesve, njerëzit e moshuar që shoqërohen, jo vetëm me anëtarët e familjes së tyre, por edhe me njerëzit e tjerë, janë në gjendje më të mirë emocionale dhe fizike. Pra, bisedoni me prindërit tuaj të moshuar për të zbuluar se për cilat aktivitete mund të jenë të apasionuar dhe t’u ofrojnë atyre të bashkohen. Kjo mund të përmirësojë cilësinë e jetës së tyre dhe ta bëjë plakjen pak më të gëzueshëm dhe më të lehtë për ta dhe për ju.

Si t’u qasemi temave të ndjeshme

Qasja më e ndjeshme ndaj këtyre llojeve të subjekteve prekëse është të planifikoni me kujdes dhe të mendoni për biseda të tilla paraprakisht në mënyrë që ato të jenë sa më pozitive dhe produktive të jetë e mundur.

Shkruajini pikat që mendoni se duhet të adresohen, kështu që nuk harroni asgjë. Për t’i bërë gjërat më pak stresuese, adresoni një çështje çdo herë sesa të përpiqeni të merrni përgjigje për të gjitha pyetjet menjëherë. Nëse filloni me hapa të vegjël, prindi juaj do të ketë më shumë të ngjarë të përgjigjet pozitivisht dhe të marrë pjesë në bisedë.

Nëse ende ndjeheni të pasigurt dhe të shqetësuar për të pasur këtë lloj diskutimi me prindërit tuaj, mund të konsideroni ndarjen e ideve tuaja me anëtarët e tjerë të familjes. Ju madje mund të kërkoni këshilla nga një psikolog, punonjës social ose profesionist i kujdesit për plakjen. Ato mund t’ju ndihmojnë të lundroni në shumë çështje që lidhen me plakjen.

/shkollaesuksesit.com