Skip to content

10 Mënyra për të Debatuar me Partnerin pa e Dëmtuar Marrëdhënien

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Të gjithë ne përjetojmë grindje me të dashurit tanë dhe mund të hasim probleme gjatë rrugës.

Por sipas një studimi, shmangia e një debati rrit nivelet e tensionit dhe stresit. Kjo është arsyeja pse ne duhet të mësojmë se si të qëndrojmë të qetë përballë mosmarrëveshjeve me të dashurit tanë, në mënyrë që në fund të mund ta falim atë person dhe të vazhdojmë ta duam atë.

Ne përpiluam disa metoda dhe këshilla për të zgjidhur me sukses një argument dhe për të qëndruar të qetë gjatë këtyre skenarëve të pakëndshëm.

Arsyet e konflikteve

Gjatë jetës sonë, ne përballemi me argumente. Dhe personi që po ngjall këto emocione të forta tek ju mund të jetë duke përdorur sulme verbale, duke mohuar gjërat pasi ka dëgjuar atë që keni thënë, duke gënjyer, duke shmangur temën ose duke përdorur teknikën famëkeqe të shkeljes së gazit. Këto janë gjëra që një person mund t’i përdorë për të përkeqësuar edhe më shumë argumentin.

Jo të gjitha përballjet janë të shëndetshme apo të nevojshme.

E gjithë kjo varet nga një gjë. Personi që është i zemëruar dëshiron t’ju dërgojë një mesazh se ajo që po thoni është e gabuar ose problematike. Kur një person kapet pas diçkaje, tjetrit do t’i vihet në dukje diçka për të cilën ai duhet të mbajë përgjegjësi në radhë të parë dhe kjo përballje është e papërshtatshme, edhe pse tingëllon e saktë.

Disa njerëz mbrojtës kanë probleme me veten e tyre.

Individët që janë në mbrojtje shpesh kanë probleme me fuqinë dhe kontrollin, dhe kushdo që përballet me ta i trajton ata si një kërcënim sepse nuk ndihen mirë kur bëhet fjalë për ndjenjat e tyre. Ata gjithashtu nuk duan ta zgjidhin atë me personin tjetër sepse janë shumë impulsivë dhe kanë një reagim të shpejtë emocional pa menduar se mund të jetë një problem i thjeshtë.

Çfarëdo që të mendojmë, do të ndodhë në skenarë realë.

Kur një person nxitet, sistemi limbik aktivizohet dhe përfshin përpunimin e emocioneve, që do të thotë se gjithçka shkon drejt greminës. Kur debatojmë me të dashurit tanë, duhet të kujtojmë gjithmonë se çdo gjë që po mendojmë ndikon në veprimet tona ndaj atij personi dhe asaj që po bëjmë.

Personi i prekur do të largohet.

Këta njerëz pëlqejnë të shmangin përgjegjësinë, që do të thotë se duhet të tërhiqeni. Kjo është veçanërisht e vërtetë për të rriturit që tashmë kanë emocione të zhvilluara mirë kur bëhet fjalë për të kuptuar dhe menduar. Pra, kur dikush nxitet, dërgon një mesazh të qartë se duhet të largoheni dhe t’i jepni hapësirë. Ky konsiderohet gjithashtu një model negativ komunikimi që mund të çojë në përshkallëzim më të madh.

Mos i shkëmbeni kujtimet për konflikte.

Kur kjo të ndodhë ose të thuhet tashmë, atëherë do të shkaktojë që të dyja palët të nxiten gjithashtu. Për personin që sulmohet, ata mendojnë se personi mbrojtës me të cilin kanë të bëjnë nuk i ka mbajtur mend të gjitha momentet që kanë kaluar, dhe më pas kthehet në një luftë të madhe. Mekanizmi i mbrojtjes psikologjike që është ndërtuar prej shumë vitesh tani do të aktivizohet për të mbrojtur egon.

Mos thoni asgjë që do t’i zemërojë përsëri.

Kur takoni dikë që po sillet kështu, është e rëndësishme që të mos thoni, “Je duke u mbrojtur”. Gjithashtu, mos thoni asgjë që do të ngjallë emocione të forta që do të bëjnë që e gjithë biseda të bjerë poshtë, sepse ata tashmë e dinë se janë duke u mbrojtur dhe ju nuk jeni personi i parë që e vë në dukje këtë. Ose mbase mund të shmangni thënien e ndonjë gjëje në vijën e një pengese komunikimi, të tilla si tallja, ligjërata, etj.

Ndaloni pak dhe merrni frymë ngadalë.

Zemërimi është i ndryshëm për të gjithë, por lidhet me ndërveprimet tona me njerëzit e tjerë ose me atë individ specifik. Për të qetësuar veten gjatë një zënke, përdorni shmangien ose ikni nga situata në mënyrë që të mendoni më qartë, të relaksoheni, bëni diçka që do të qetësojë trupin dhe mendjen tuaj dhe së fundi, përdorni ristrukturimin kognitiv, ku mund të kapërceni mendimet negative, për të reflektuar shpejt mbi to duke gjetur zgjidhje efektive për problemin.

Kur lufta po ndodh dhe e shihni se do të bëhet më e madhe dhe më intensive, është e rëndësishme që të ndaloni për disa sekonda sepse, nëse jo, atëherë thjesht do të hidhni më shumë benzinë në një zjarr ekzistues. Kushtojini vëmendje diçkaje dhe shpërqendroni veten në mënyrë që reagimi juaj limbik të mos aktivizohet.

Reflektoni për të kuptuar.

Pas kësaj, largohuni butësisht duke i thënë personit tjetër se keni nevojë për hapësirë ​​për të menduar dhe marrë frymë. Kur konflikti të përfundojë me sukses, shkoni te të dashurit dhe miqtë tuaj dhe pyesni nëse keni qenë ju ai që keni gabuar apo problematik.

Pasi të merrni një përgjigje, reflektoni për veprimet tuaja dhe fjalët që keni thënë. Në këtë mënyrë, do të jeni më të hapur ndaj vetes dhe herën tjetër që do të ndodhë, do të dini se çfarë të bëni dhe çfarë të kontrolloni brenda jush. Gjithmonë mbani mend që ta trajtoni njëri-tjetrin me respekt, mirëkuptim dhe drejtësi.

Ji i përulur dhe i butë me veten.

Disa njerëz mund të mendojnë se është e padrejtë të jesh gjithmonë ai që i kupton në radhë të parë, por mos harroni se personi me të cilin po keni konflikte është dikush që e keni dashur prej vitesh. Bëhuni ai që kupton dhe pyesni pse në një mënyrë të butë, duke pushuar për të pasur reagime të shpejta për të shuar zjarrin. Do të dhemb më shumë nëse thoni diçka që nuk e keni ndërmend.

Pavarësisht se sa i madh është debati, mos harroni të jeni gjithmonë të butë me njëri-tjetrin.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë