Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Energjia e rinovueshme, menaxhimi i ujit dhe riciklimi i mbetjeve janë shqetësime thelbësore për Danimarkën.

Vendi më i gjelbër i Yale për vitin 2020 shkëlqeu në pothuajse çdo tregues të shëndetit mjedisor për shkak të historisë së tij të gjatë të ndërmarrjes së angazhimeve të rëndësishme për përmirësimin e cilësisë së ajrit dhe ujit të pijshëm të sigurt.

Ne jemi të magjepsur nga mënyrat se si Danimarka rregullon çështjet mjedisore. Kjo është arsyeja pse ne donim të ndajmë 10 risi që justifikojnë vendin e saj midis vendeve më të qëndrueshme në botë.

Një supermarket danez shet ushqime të skaduara që janë të sigurta për konsum.

©Kampus Production/pexels.com

Statistikat thonë se një e treta e të gjithë ushqimit të prodhuar për konsum njerëzor hidhet. Shpërdorimi i ushqimit gjithashtu kontribuon në ndryshimet klimatike, pasi prodhimi dhe shpërndarja e tij kërkon sasi të konsiderueshme të energjisë dhe ujit.

Për të luftuar mbetjet ushqimore, Danimarka ka hapur supermarketin e parë që shet produkte të skaduara ose produkte me ambalazh të dëmtuar me zbritje. WeFood shet produkte që janë hequr nga dyqane të tjera, por janë ende krejtësisht të sigurta për t’u përdorur. Duke ulur sasinë e ushqimeve të shpërdoruara, ky supermarket bën një hap efektiv drejt luftimit të ndryshimeve klimatike.

Një kompleks me pishina me ujë deti

© big_builds/Instagram

Duket sikur pishinat janë një tepricë e panevojshme për një vend të rrethuar nga deti, siç është Danimarka. Por lajmi i mirë është se pishinat mund të jenë gjithashtu miqësore me mjedisin. Harbour Bath është një kompleks pishinash me ujë deti. I ndërtuar nga pisha suedeze e qëndrueshme, ky kompleks mund të strehojë 650 të ftuar dhe, përveç notit, ofron 2 sauna.

Një fermë vertikale me energji nga era që prodhon 1000 ton ushqim

©Lano Lan/shutterstock

Me të gjitha llojet e ushqimeve të disponueshme gjatë gjithë vitit, ngrënia sezonale dhe lokale janë vetëm zgjedhje personale në botën moderne. Megjithatë, ushqimi që ka udhëtuar mijëra milje për të arritur në dyqanet tona ushqimore është dukshëm më i ulët në lëndë ushqyese dhe ka një gjurmë masive karboni.

Për shkak të kësaj, kompania daneze Nordic Harvest ka krijuar një fermë vertikale me energji nga era. I gjithë objekti është vendosur në një ndërtesë të vetme dhe prodhon rreth 1000 ton ushqim në vit duke reduktuar në mënyrë drastike çlirimin e karbonit.

Danimarka është shtëpia e ishujve të parë të energjisë në botë.

©BBSTUDIOPHOTO/shutterstock

Ishujt e energjisë janë pjesë e projektit që synon të ndalojë rritjen e ngrohjes globale. Ishujt do të fitojnë energji nga erërat në det të hapur, që është një hap drejt heqjes së energjisë nga karburantet fosile. Ishujt energjetik të Danimarkës do të shërbejnë si një furnizim me energji të gjelbër dhe pritet të prodhojnë energji për 5 milionë familje.

Helikat e ricikluara të turbinave me erë ripërdoren si strehë biçikletash.

Danezët duket se e marrin seriozisht stilin e jetës pa mbeturina. Qyteti i Aalborg ka gjetur një përdorim të ri për fletët e vjetra të turbinave me erë. Të bëra nga materiale të vështira për t’u ricikluar, tehet në këtë qytet nuk hidhen, por kthehen në strehimore për biçikleta.

Universiteti i Strathclyde vlerëson se deri në vitin 2055, do të ketë 2 milion ton mbetje të turbinave me erë. Prandaj, ripërdorimi i tyre do të ulë kërkesën për çelik të ri dhe do të reduktojë karbonin e gjeneruar në prodhimin e betonit.

Kafeja në Danimarkë po shitet në thasë gati 100% të riciklueshme.

©Iuliia Pilipeichenko/shutterstock

BKI Foods është një kompani daneze që jep një shembull për zhvillimin e zgjidhjeve të reja të qëndrueshme. Qesja e re e kafesë e krijuar në bashkëpunim me Polyprint është 99% e riciklueshme.

Megjithëse ndryshimi është i padukshëm për syrin, ndryshimi i materialeve zvogëlon peshën e plastikës në prodhim me 15%. Falë kësaj, karboni në prodhim reduktohet me 23%. Dhe, ajo që është më e rëndësishmja për të gjithë adhuruesit e kafesë, kafja ka ende të njëjtën shije.

Një strukturë që djeg mbetjet për të gjeneruar energji elektrike alternohet si një pistë skish prej 500 metrash

Amager Bakke është një strukturë e mbeturinave në energji në Kopenhagë. Eksporton energji si për ujë të ngrohtë ashtu edhe për rrjetin elektrik. Përveç kësaj, 15%-20% e mbetjeve që vijnë mund të ripërdoren për ndërtimin e rrugëve.

Tavani i saj ofron shtigje ecjeje gjatë verës dhe kthehet në një pistë skish gjatë muajve të dimrit. Në këtë mënyrë edhe pjesa e papërdorur e ndërtesës ka qëllimin e saj.

Një muze i ndërtuar nën nivelin e detit për të ruajtur horizontet

Muzeu Kombëtar Detar ndodhet pranë Kështjellës Kronborg, mjedisi i Hamletit të Shekspirit. Për të ruajtur pamjen nga Siti i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, e gjithë struktura është ndërtuar nën tokë. Muret e dokut 60-vjeçar janë krejtësisht të paprekura, me galeritë e vendosura nën tokë. Ky pozicion e bën bankën e të akuzuarve qendrën e ekspozitës.

Vendgjuetia mbretërore është kthyer në një park konservimi.

Jægersborg Dyrehave, një vend gjuetie i mëhershëm, është një pyll lisi i banuar nga rreth 2000 drerë dhe i përfshirë në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s. Pylli nuk është prekur për rreth 370 vjet.

Ndalohet rreptësisht prerja e pemëve nëse nuk paraqesin kërcënim për vizitorët. Dhe kur bien natyrshëm nga mosha, ato nuk hiqen, por përkundrazi lihen të dekompozohen vetë. Një pyll i madh kombëtar përbëhet nga 5 zona dhe pret rreth 9 milionë vizitorë çdo vit.

Njerëzit në Kopenhagë përdorin më shumë biçikleta sesa makina.

©S-F/shutterstock

Shqetësimet për ndotjen e ajrit dhe ndryshimet klimatike e kthyen Kopenhagenin në qytetin më miqësor me biçikletat në botë. Meqenëse 99 nga 100 danezë kanë një biçikletë, nuk është për t’u habitur që në vitin 2019 kishte 680,000 biçikleta dhe vetëm 122,000 makina në Kopenhagë. Falë rrjetit të shtigjeve dhe urave novatore, Kopenhagen është një nga vendet më të sigurta për të qenë çiklist.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë