Të gjithë jemi të njohur me atë që bëjnë njerëzit e mirë; ata ndihmojnë të tjerët, janë të sjellshëm dhe të ndershëm, i paguajnë taksat në kohë dhe lista mund të vazhdojë…

Por çfarë ndodh me gjërat që njerëzit e mirë nuk i bëjnë KURRË?

Këtu bëhet pak më interesante. Në këto rreshta, do të ndajnë 12 gjëra nga të cilat njerëzit me të vërtetë të mirë mes nesh qëndrojnë shumë larg (bëhuni gati të mbani shënime!).

Disa prej tyre mund t’ju befasojnë, kështu që le të hidhemi direkt e në temë.

Ata nuk i shohin me përçmim njerëzit e tjerë

Njerëzit e mirë nuk e shohin veten mbi të tjerët… kjo është zakonisht një mënyrë e pagabueshme për të ditur se janë të vërtetë dhe nuk bëjnë ndonjë arsye dytësore.

Siç e keni parë, ka shumë njerëz që pretendojnë se bëjnë mirë, por në realitet, e bëjnë këtë vetëm për pëlqimet dhe popullaritetin që marrin prej saj. Pas dyerve të mbyllura, ata gëzojnë ndjenjën e epërsisë.

Një person vërtet i mirë rrallë do ta konsiderojë veten si “të mirë”. Ata thjesht e shohin veten si gjithë të tjerët; normalë. Jo më mirë, jo më keq.

Kjo është natyra e përulur e njerëzve vërtet të mirë.

Ata kurrë nuk e largojnë një person në nevojë

Tani, meqenëse njerëzit e mirë nuk i shikojnë kurrë të tjerët me përçmim, ata gjithashtu shmangin të qenit kërkues se kë zgjedhin për të ndihmuar.

Ata nuk diskriminojnë; nëse dikush është në nevojë, pavarësisht nga çështja, ai do të jetë aty për t’i ofruar një dorë ndihme ose një vakt të nxehtë.

Qoftë për të ndihmuar në bankën lokale të ushqimit ose për të riparuar kasollen e përmbytur të fqinjit të tyre, ata janë të besueshëm dhe zemërmirë me këdo që kalon rrugën e tyre.

Ata nuk kujdesen për pamjen e jashtme ose vetëm për të ndihmuar njerëzit që të marrin diçka në këmbim.

Ata e bëjnë atë thjesht sepse ndjejnë një ndjenjë përgjegjësie për të ndihmuar të tjerët dhe për ta bërë botën një vend më të mirë!

Ata shmangin thashethemet dhe përgojimet

“Pra, ajo më tha mbrëmë se do të heqë dorë. Është menduar të jetë një sekret, por padyshim, unë thjesht duhej t’ju tregoja.”

Fjali të tilla si ato të mësipërme janë diçka që nuk do ta dëgjoni kurrë nga njerëz vërtet të mirë.

Së pari, ata nuk kanë asnjë interes të përhapin thashetheme ose gënjeshtra për njerëzit, veçanërisht ata për të cilët interesohen.

Dhe së dyti, përgojimi kur dikush nuk është aty për të mbrojtur veten ose ka zbuluar një sekret është një jo-jo e madhe.

Njerëzit e mirë respektojnë privatësinë e të tjerëve dhe janë shumë të besueshëm, pasi do të mësoni më shumë në pikën time vijuese:

Ata refuzojnë të gënjejnë edhe nëse dhemb

Një gjë tjetër që njerëzit e mirë nuk e bëjnë kurrë është të gënjejnë. Ata nuk përpiqen ta mbulojnë të vërtetën me shtrembërime ose ekzagjerime – ata thjesht e thonë ashtu siç është.

A nuk është pak ftohtë? Ju mund të pyesni veten…

Epo, në disa mënyra mund të jetë. Por njerëzit e mirë e dinë se gënjeshtra, qoftë edhe për të mbrojtur dikë, vetëm sa do ta përkeqësojë situatën.

Kjo është arsyeja pse ata preferojnë të jenë të drejtë dhe të sinqertë. Sigurisht, e vërteta dhemb, por gjithashtu mund të shërojë dhe t’i ndihmojë njerëzit të kalojnë nga çdo situatë e keqe me të cilën po përballen!

Pra, edhe pse mund të jetë e vështirë, një person i mirë do të ketë gjithmonë kurrizin tuaj; kështu e dini se mund t’u besoni atyre çdo gjë!

Ata përpiqen të mos lëndojnë njerëzit

Në baza ditore, njerëzit e mirë thjesht përpiqen të vazhdojnë me jetën e tyre pa ndikuar negativisht tek të tjerët.

Ata nuk janë:

  • Egoist
  • Kontrollues
  • Ndërhyrës në biznesin e njerëzve të tjerë
  • Funksionues ose mosrespektues

Përfundimi është:

Ata janë të vëmendshëm!

Kjo është arsyeja pse ata priren të japin më shumë sesa kërkojnë. Kjo është arsyeja pse ata jetojnë me integritet dhe shmangin tërheqjen e njerëzve të tjerë në dramat dhe problemet e tyre.

Gjithçka që ata duan është të kenë një ndikim pozitiv në botë. Kjo më çon në pikën time tjetër:

Ata kurrë nuk e shpërfillin nënën natyrë dhe krijesat e saj

Një tjetër gjë kryesore që njerëzit e mirë nuk e bëjnë kurrë është të lëndojnë natyrën ose kafshët.

Ata kujdesen për njerëzit e tjerë, por të shohësh kafshë të egra duke u dëmtuar gjithashtu u shkakton njerëzve të mirë shumë dhimbje.

Së paku, ata do të bëjnë çmos që të jenë të mirë me mjedisin. Nëse munden, ata mund të marrin pjesë në sa vijon:

  • Vullnetarizëm në bamirësi
  • Riciklimi dhe pjesëmarrja në pastrimet mjedisore
  • Mbrojtja dhe strehimi i kafshëve endacake/të braktisura në nevojë

Përhapja e ndërgjegjësimit te familja dhe miqtë/fushata për kushte më të mira mjedisore,
cilado rrugë që të marrin, ata nuk presin që të tjerët ta bëjnë botën një vend më të mirë; edhe ata e shohin si përgjegjësi të tyre.

Ata nuk janë të pasjellshëm me të tjerët

Tjetra në listën tonë të gjërave që njerëzit e mirë nuk i bëjnë kurrë është të qenit i pasjellshëm me të tjerët…

Do të jeni të vështirë të shihni një person vërtet të mirë që është i pasjellshëm me një kamarier ose duke i bërtitur shitësit të dyqanit.

Sigurisht, të gjithë mund të kenë një ditë të keqe…por një person i mirë ka të ngjarë të kthehet menjëherë dhe të kërkojë falje nëse këputet në një moment stresi.

Pra, pse njerëzit e mirë punojnë kaq shumë për të mos qenë të pasjellshëm?

Epo, në thelb, ata i trajtojnë njerëzit me respekt.

Kjo shkon prapa për të pasur integritet, por edhe për të mos e parë veten më të mirë se kushdo tjetër.

Ata nuk e shohin veten si superiorë ndaj shitësit. Ata nuk kanë ndjenjën e të drejtës ndaj kamarierit.

Ata i trajtojnë të gjithë në mënyrë të barabartë dhe këtë e bëjnë me sjellje!

Ata nuk i gjykojnë njerëzit në bazë të paraqitjes së tyre

Gjithçka ka të bëjë me zemrën!

Njerëzit me të vërtetë të mirë nuk i gjykojnë kurrë të tjerët në bazë të paraqitjes së tyre, sepse ata e dinë se është ajo që është brenda ajo që ka rëndësi!

Ata nuk mund të kujdeseshin më pak nëse je e zezë, e bardhë, plot tatuazhe, keni flokë të kuq, nëse je e trashë apo e shkurtër apo e dobët.

Gjithçka që një person i mirë dëshiron të dijë është nëse keni një zemër të mirë dhe qëllime të sinqerta.

E përmenda më herët se ata kurrë nuk e largojnë një person në nevojë…

Ky është vetëm një shembull tjetër. Njerëzit e mirë priren të jenë më mendjehapur, ata do të punësojnë djalin që nuk i pëlqen askush tjetër dhe do të miqësohen me vajzën e çuditshme që të gjithë të tjerët e injorojnë… sepse kështu janë ata!

Ata kurrë nuk presin asgjë për veprimet e tyre

Pavarësisht të gjitha mirësisë që derdhin në botë, njerëzit e mirë nuk presin kurrë asgjë në këmbim.

Ata nuk i ndihmojnë të pastrehët që presin të lavdërohen për këtë në mediat sociale…

Ata nuk dalin vullnetarë për të marrë një përkëdhelje pas shpine apo admirimin e miqve të tyre…

Ata janë të mirë sepse i bën të ndihen mirë. I qetëson ata të dinë se po bëjnë një ndryshim pozitiv në botë.

Dhe kjo u mjafton atyre.

Këtu është e gjitha…

Një person vërtet i mirë nuk ka nevojë për njohje për të vazhduar të jetë i mirë. Ata kanë moral dhe vlera të forta dhe i përmbahen atyre, pavarësisht se kush e di për këtë apo çfarë marrin në këmbim!

Ata kurrë nuk kritikojnë

Në vend që të kritikojnë, njerëzit e mirë ofrojnë reagime konstruktive.

Qëllimi i tyre nuk është të bëjnë dikë të ndihet keq, por t’i ndihmojnë ata të arrijnë atë që duan me të vërtetë përmes këshillave produktive dhe praktike.

Pra, pse njerëzit e mirë shmangin kritikat?

Bëhet fjalë për të kuptuar se si punojnë njerëzit e tjerë.

Thuajini dikujt që projekti i tyre është një punë e kotë dhe ai do të humbasë besimin në vetvete.

Por t’i thuash dikujt që projekti i tyre mund të bëjë me XYZ për ta përmirësuar, u jep atyre diçka për të punuar, pa i dekurajuar gjatë procesit!

Ky kuptim se si t’i qasemi situatës është diçka që njerëzit e mirë priren ta kuptojnë ndërsa kalojnë jetën.

Ata e kuptojnë se ka mënyra të ndryshme komunikimi dhe se ofrimi i reagimeve konstruktive është shumë më efektiv sesa ofrimi i kritikave.

Ata nuk mbajnë mëri

Oh jo, njerëzit e mirë nuk i mbajnë mend çështjet e së kaluarës. Ata nuk mbajnë argumente të 10 viteve më parë kundër njerëzve.

Ata falin.

Pse?

E pra, ata e kuptojnë se jeta është shumë e shkurtër për të shkuar rreth e rrotull duke mbajtur mëri. Ata gjithashtu e kuptojnë se duke falur njerëzit, ata e çlirojnë veten nga mbajtja e zemërimit në zemrat e tyre.

Dhe së fundi, njerëzit e mirë e dinë se njerëzit meritojnë shanse të dyta. Ata nuk janë këtu për të gjykuar apo mbajtur njerëzit në burgje mendore sa herë që ngatërrohen.

Nëse dikush është i gatshëm të bëjë përpjekje, një person i mirë më mirë do të falë dhe do të vazhdojë. Dhe nëse nuk janë?

Po sikur dikush të lëndojë vazhdimisht një person të mirë?

Ata ka të ngjarë të vazhdojnë me jetën e tyre dhe ta lënë autorin në të kaluarën. Por ata përsëri do t’i falin, edhe nëse nuk duan të kenë të bëjnë më me ta!

Ata kurrë nuk i maskojnë të metat e tyre

Dhe së fundi, njerëzit e mirë nuk i maskojnë kurrë papërsosmëritë e tyre.

Pikërisht më lart përmenda se ata e kuptojnë se ne të gjithë jemi njerëz dhe të gjithë mund të bëjmë gabime.

Dhe e njëjta gjë vlen edhe për njerëzit e mirë.

Ata janë larg të qenit perfekt…dhe janë të sinqertë për këtë!

Duke vepruar kështu, ata i lejojnë të tjerët të jenë të hapur dhe të ndershëm. Ata i bëjnë njerëzit të ndihen rehat dhe të mirëpritur në praninë e tyre.

Ata nuk përpiqen të jenë dikush që nuk janë.

Por ka një gjë për t’u theksuar:

Ata nuk janë të hapur vetëm për të metat e tyre; ata përpiqen në mënyrë aktive t’i përmirësojnë ato.

Njerëzit e mirë gjithmonë përpiqen ta bëjnë botën një vend më të mirë dhe zakonisht fillojnë nga vetja.

Siç thotë shprehja:

“Dje isha i zgjuar kështu që doja të ndryshoja botën. Sot jam i mençur, ndaj po ndryshoj veten time.”

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re