Fryrja e barkut mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, por cilido qoftë shkaku, ndjenja e pakëndshme dhe e plogësht është pothuajse gjithmonë e njëjtë.

Intoleranca ushqimore, problemet me tretjen dhe zakonet e pashëndetshme mund të shkaktojnë fryrje, prandaj është e rëndësishme të lëvizni rregullisht trupin tuaj për të shmangur këtë ndjenjë të pakëndshme të ngopjes në bark.

Ushtrimi është vërtetuar se mobilizon tretjen, gjë që mund të ndihmojë në mposhtjen e fryrjes.

Çfarë e shkakton fryrjen?
Dieta dhe zakonet e të ngrënit kanë një efekt të drejtpërdrejtë në tretje e cila është përgjegjëse për fryrjen. Sipas faqes mjekësore Healthline, gazrat janë shkaktari më i zakonshëm i fryrjes së barkut, veçanërisht pas ngrënies. Gazi mund të hyjë në traktin tretës kur ushqimi i patretur shpërbëhet ose kur ju gëlltitni ajrin. Pirja e pijeve me gaz, pirja e duhanit, frymëmarrja nga goja ose konsumimi i shpejtë i ushqimit dhe pijeve janë të gjitha shkaqet e njohura të gazit të tepërt në traktin tretës.

Çfarë e redukton natyrshëm fryrjen?
Fryrja mund t’ju bëjë të ndiheni të ngopur dhe të plogësht, gjë që mund ta bëjë të vështirë dëshirën për të lëvizur trupin tuaj. Ndërsa jo të gjitha fryrjet shkaktohen nga një dietë e varfër ose mungesa e stërvitjes, lëvizja e trupit mund të ndihmojë në lehtësimin e simptomave në shumicën e rasteve pasi ndihmon në mobilizimin e procesit të tretjes.

Të largoheni nga një vakt i rëndë ose një ditë e gjatë ulur në tryezën tuaj në zyrë rekomandohet gjithmonë për të rregulluar tretjen dhe lëvizjet e zorrëve. Mobilizimi i traktit tuaj tretës mund të parandalojë gjithashtu kapsllëkun, i cili është një nga shkaqet më të zakonshme të dhimbjes së barkut dhe fryrjes sipas NHS.

Ndërsa të gjitha format e ushtrimeve mund të kenë një efekt pozitiv në shëndetin dhe mirëqenien tuaj, ekzistojnë tri lëvizje kryesore në të cilat duhet të përqendroheni për të synuar fryrjen: Joga, pilates, shtrirja.