37.6 mijë shqiptarë morën leje qëndrimi nëpër vendet e BE në vitin 2020, sa prej tyre për t’u punësuar dhe sa për të studiuar

emigrim.jpg

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Në vitin 2020 morën leje qëndrimi për herë të parë në një nga vendet e Bashkimit Europian 37,592 shtetas shqiptarë, sipas të dhënave të fundit të publikuara nga Eurostat. 52% e tyre e morën për arsye familjare, 16% për punë, 3% për edukim dhe më pas renditen arsye të tjera, pa u specifikuar. Në krahasim me një vit më parë, numri i lejeve të qëndrimit të dhëna për shtetasit shqiptarë ka rënë me 38%, i ndikuar nga situata e krijuar nga pandemia.

Në rajon, numrin më të lartë të lejeve të qëndrimit të dhëna për vitin 2020 e mban Serbia, me 40.8 mijë, më pas Shqipëria (37.6 mijë) e ndjekur nga Bosnjë-Hercegovina (35.1 mijë), Kosova (31.6 mijë), Maqedonia e Veriut (16.3 mijë), Mali i Zi (2.7 mijë).

Europa

Sipas Eurostat, në vitin 2020, Bashkimi Europain dha rreth 2.2 milionë leje qëndrimi për herë të parë për qytetarët jo-BE. Numri u ul me 24% (ose -706 000) në krahasim me vitin 2019, rënia e parë në trendin rritës të vërejtur midis 2013 dhe 2020.

Rënia erdhi kryesisht për shkak të pandemisë COVID-19 dhe kufizimeve të lidhura me udhëtimin dhe reduktimin e aktivitetit të administratës, i vendosur nga autoritetet kombëtare.

Në vitin 2020, 38% më pak (-153 000) leje qëndrimi u lëshuan për arsye të lidhura me arsimin në krahasim me vitin 2019. U shënua gjithashtu një rënie prej 25% e lejeve të qëndrimit për arsye të lidhura me punësimin (-294 000), një rënie 23% për arsye familjare (-189 000) dhe një rënie prej 13% për arsye të tjera, përfshirë mbrojtjen ndërkombëtare (-72 000).

Punësimi ishte arsyeja kryesore pse njerëzit morën një leje qëndrimi në BE në vitin 2020, duke përbërë 40% të të gjitha lejeve të qëndrimit. Arsyet familjare përbënin 28%, arsimi 11%, ndërsa arsyet e tjera, përfshirë mbrojtjen ndërkombëtare, përbënin 21%.

Në vitin 2020, Polonia lëshoi ​​më shumë se një të katërtën e të gjitha lejeve të qëndrimit për herë të parë të dhëna në BE për qytetarët jo-BE (598 000, ose 26% të totalit të lejeve të lëshuara në BE), e ndjekur nga Gjermania (313 000, ose 14% – shih shënimet më poshtë) dhe Spanja (312 000, ose 14%).

Rritja e vetme në numrin e përgjithshëm të lejeve të lëshuara në vitin 2020 në krahasim me vitin 2019 u regjistrua në Lituani: 5% (nga 21 400 leje në 2019, në 22 500 leje në 2020).

Nga ana tjetër, rënia më e madhe në numrin e përgjithshëm të lejeve të lëshuara në vitin 2020 në krahasim me vitin 2019 u regjistrua në Çeki: 54% (nga 117 000 leje në 2019, në 54 300 leje në 2020), e ndjekur nga Greqia (53%) dhe Malta (48%).

Polonia për punë, Franca për studime

Polonia kryesoi listën e lejeve e qëndrimit për herë të parë të lidhura me punësimin, me 502 300 leje të lëshuara në vitin 2020, duke përbërë 22% të të gjitha lejeve në BE. Franca dha më shumë leje të lidhura me arsimin (72 700 leje, ose 3%). Vendet e BE -së me numrin më të madh të lejeve të dhëna për arsye familjare në vitin 2020 ishin Gjermania (130 700, ose 6%), Spanja (119 500, ose 5%) dhe Franca (80 200, ose 4%). Gjermania ishte gjithashtu vendi i parë në BE që dha leje qëndrimi për arsye të tjera, me 153 000 leje (7%) të lëshuara në vitin 2020.

Marrë nga: Monitor.al

/faxweb

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë