Grupi i gjakut është një faktor i rëndësishëm që mund të ndikojë në shëndetin dhe mirëqenien e një personi. Ekzistojnë grupe të ndryshme gjaku, si A, B, AB dhe 0, të cilat dallohen nga prania ose mungesa e disa antigjeneve në qelizat e kuqe të gjakut. Në këtë artikull do të fokusohemi në grupin e gjakut B+ dhe do të paraqesim pesë fakte pozitive për këtë grup gjaku.

 

  • Njerëzit me grupin e gjakut B+ kanë një rrezik më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare: Një studim i vitit 2016 i botuar në revistën “Hipertensioni klinik dhe eksperimental” tregoi se njerëzit me grupin e gjakut B+ kanë një rrezik 20-30% më të ulët të sëmundjeve kardiovaskulare sesa njerëzit me grupe të tjera gjaku.

 

  • Grupi i gjakut B+ është më i zakonshëm në vendet aziatike: Sipas një studimi të publikuar në Journal of Human Genetics, grupi i gjakut B+ është më i zakonshëm në vendet aziatike si Kina, Japonia dhe Koreja sesa në pjesë të tjera të botës. Në Kinë përqindja e njerëzve me grupin e gjakut B+ është rreth 20%, në Japoni dhe Kore madje mbi 30%.

 

  • Grupi i gjakut B+ mund të mbrojë kundër infeksioneve të caktuara: Një studim i vitit 2018 i publikuar në Journal of Clinical Microbiology tregoi se njerëzit me grupin e gjakut B+ kanë një rrezik më të ulët të infeksionit me bakterin Helicobacter pylori, i cili mund të shkaktojë ulçera në stomak. Një tjetër studim i vitit 2020 i publikuar në Journal of Infection tregoi se njerëzit me grupin e gjakut B+ kanë një rrezik më të ulët të infeksionit me bakterin Escherichia coli, i cili mund të shkaktojë inflamacion të zorrëve.

 

  • Grupi i gjakut B+ mund të ketë një ndikim pozitiv në peshë: Një studim i vitit 2018 i publikuar në British Journal of Nutrition tregoi se njerëzit me grup gjaku B+ kanë një rrezik më të ulët të mbipeshës dhe obezitetit.

Përshtati nga Gjermanishtja në Shqip: Marsida Bregasi
Burimi: https://diefaktenseite.de/5-positive-fakten-ueber-die-blutgruppe-b/

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re