Çdo gjë që bëjmë, ose nuk bëjmë, në jetë varet nga qëndrimi ynë. Sigurisht, rrethanat e tjera mund të ndërhyjnë, por pak a shumë, ne kemi kontroll mbi jetën tonë dhe mendimet tona mund të bëhen fjalë për fjalë realiteti ynë.

Të jesh i fortë nuk është e lehtë, por për fat të mirë, mund të mësohet të realizohet me praktikë dhe përkushtim.

“Është e vështirë të jeni të fortë, veçanërisht kur ndjeni se keni ngecur” thotë Dr. Travis Bradberry, por gjithçka vjen nga ndryshimi i qëndrimit tuaj dhe besimeve tuaja për jetën.

Disa prej nesh kanë kaluar kaq shumë prova dhe mundime saqë si rezultat, nuk kemi pasur zgjidhje tjetër përveçse të bëhemi më të fortë.

1.Nuk ankohen shumë

Njerëzit me karakter të fortë përpiqen të mos ankohen për situatën e tyre. Në vend të kësaj, ata vlerësojnë problemet dhe përqendrohen në zgjidhjen e tyre. Ata e dinë që duke jetuar me problemet nuk do ta përmirësojnë gjendjen e tyre.

Njerëzit e fortë  e dinë që e vetmja gjë konstante në jetë është ndryshimi, kështu që ata e përqafojnë atë. Edhe nëse ndryshimet nuk janë domosdoshmërisht pozitive, ato shkojnë me rrjedhën dhe nuk rezistojnë kundër asaj që jeta u jep.

Në thelb, ata ndryshojnë ato që munden dhe harrojnë ato që nuk munden. Duke u ankuar për atë që ata nuk mund të ndryshojnë vetëm sa krijon kaos, dhe ata largojnë çdo lloj mendimi të tillë.

2.Njerëzit e fortë e marrin në kontroll jetën e tyre

Njerëzit e fortë nuk i fajësojnë të tjerët për fatkeqësitë e tyre ose nuk presin që dikush tjetër të vijë dhe t’i shpëtojë ata. Ndërsa mund të kenë një sistem mbështetës kur gjërat me të vërtetë vështrirësohen, ata nuk ulen duke pritur që dikush tjetër të rregullojë jetën e tyre.

Ata marrin përgjegjësi dhe bëjnë ndryshimet e nevojshme në mënyrë që jeta e tyre të përmirësohet nga brenda dhe jashtë. Ata marrin përgjegjësi për veten dhe jetën e tyre dhe ndërmarrin veprime për të krijuar jetën që dëshirojnë.

3.Ata mësojnë t’i  bëjnë ballë vështirësive

Njerëzit e fortë e dinë që jeta nuk vjen me një manual udhëzimi; ata duhet ta shkruajnë vetë atë. Kështu, të krijosh jetën që ëndërron nuk është edhe aq e lehtë. Do të përballeni me shumë pengesa, por duke bërë kështu, do të keni një vlerësim më të thellë për jetën tuaj kur t’i kapërceni ato.

Ata mësojnë të marrin të mirën nga më e keqja dhe nuk lejojnë që të bjerë shi në paradën e jetës së tyre. Kur të tjerët shohin një pengesë rrugore, ata shohin një rrugëdalje.

4.Ata i largojnë zakonet e këqija

Çdo gjë që nuk e përmirëson jetën e tyre duhet të shkojë. Njerëzit e fortë e dinë që krijimi i versionit më të mirë të vetes dhe jetës suaj ideale mund të ndodhë vetëm kur t’i lini të shkojnë gjërat që nuk u shërbejnë më interesave tuaja më të mira.

Pavarësisht nëse ato zakone të këqija janë marrëdhënie toksike, droga ose alkooli, ngrënia e ushqimeve të gabuara ose diçka tjetër, njerëzit me mendje të fortë kanë mësuar të distancohen nga këto tundime. Ata mund t’i japin vetes kënaqësi një herë në disa kohë, por ata kthehen menjëherë në rrugën e duhur dhe ndjekin zakonet që i shtojnë vlerë jetës së tyre.

5.Njerëzit e fortë qëndrojnë me këmbë në tokë

Kjo do të thotë të thuash “jo” kur ndjen se diçka brënda jush nuk shkon mirë. Ata krijojnë kufij në mënyrë që të ruajnë integritetin dhe nuk i lënë të tjerët të shkelin mbi ta. Nëse diçka nuk përshtatet me orarin e tyre, ata nuk e kanë problem ta vendosin dikë në dijeni për këtë.

Ata kanë respekt për veten e tyre dhe nuk lejojnë të tjerët t’i përdorin ato. Njerëzit e fortë gjithashtu nuk e kanë problem të qëndrojnë vetëm në jetë nëse kjo do të thotë që të qëndrojnë në këmbë për atë që besojnë.

Mendja nuk forcohet brenda natës, por përkundrazi, është rezultat i zakoneve që praktikohen çdo ditë. Njerëzit e fortë thjesht vendosin kufij, kanë respekt për veten e tyre dhe nuk presin që të tjerët të marrin nën kontroll jetën e tyre.

Ata e dinë që ndërtimi i një jete që ata e duan varet tërësisht prej tyre, kështu që ata mbështeten vetëm tek vetja për të krijuar gjithçka nga asgjëja. Kjo mund të duket e pamundur për disa, por për një person të fortë është një mundësi për të provuar aftësitë e tyre dhe për të zhvilluar një marrëdhënie më të fortë me veten e tyre./