Kultura moderne duket e fiksuar me gjetjen e fijeve të sakta për arritjen dhe ruajtjen e lumturisë. Bindja se njerëzit duhet të punojnë fort për të fituar lumturinë e përkeqëson problemin.

Shumica e njerëzve supozojnë se ato që na ndodhin në jetë përcaktojnë lumturinë e tonë – por as kjo nuk na bind – sepse shumë individë duken të lumtur pavarësisht nga rrethanat e vështira të tyre, ndërsa të tjerë mbeten të palumtur pavarësisht bekimeve të shumta që u ka dhënë jeta.

Të shikuarit e botës përmes “filtrave të brendshëm psikologjik” të shtrembëruar u mundëson “pesë hajdutëve të lumturisë” – “kontrolli, mendjemadhësia, lakmia, konsumizmi” dhe “rehatia” – të vjedhin gëzimin tuaj.

Ato ju bëjnë të paaftë ta shihni realitetin ashtu siç ekziston vërtet. Për më tepër, hajdutët ndikojnë negativisht në shoqëri në tërësi. Kërkimi shkencor sugjeron që njerëzit arritën dominimin në Tokë përmes aftësisë së tyre për të bashkëpunuar me njëri-tjetrin – pavarësisht tendencave konkurruese që rezultojnë në konflikt.

Ana konkurruese e njeriut ndoshta nuk u shfaq deri më vonë në evolucion. Për shekuj me radhë para zhvillimit të bujqësisë dhe “nocionit të pronës”, qeniet njerëzore ka të ngjarë të praktikonin bashkëpunim paqësor. Të njëjtat forca që mbytin lumturinë personale parandalojnë që “shtëpia e njerëzimit” të realizojë potencialin e saj pozitiv, produktiv dhe krijues.

Kontrolli

Gjatë kërkimeve të Budës shumë shekuj më parë mbi arsyen pse vuan njerëzimi, ai arriti të kuptojë se pranimi është sekreti i paqes së mendjes. Dëshira e njerëzve për të kontrolluar gjërat e pakontrollueshme shkatërron lumturinë dhe paqen e tyre të brendshme.

Vuajtja nuk është rezultat i ngjarjeve të jetës por i ngurrimit të njeriut për të përqafuar pashmangshmërinë e ngjarjeve të tilla. Ju mund të kontrolloni veprimet tuaja dhe si reagoni ndaj ngjarjeve, por jeni të pafuqishëm mbi vetë ngjarjet ose rezultatin e veprimeve tuaja. Qëllimet dhe dëshirat nuk janë pengesa për lumturinë. Problemi ndodh atëherë kur parashikoni një rezultat që nuk materializohet ashtu siç e përfytyruat në mendjen tuaj.

Ju përjetoni zhgënjim dhe pakënaqësi. Ndonjëherë, rezultati që kërkoni rezulton të jetë më pak kënaqës sesa përpjekja për ta arritur atë.

Qeniet njerëzore përpiqen të kontrollojnë të kaluarën dhe të ardhmen – natyrisht pa dobi. Të pendohesh për të kaluarën dhe të shqetësohesh për të ardhmen të ndalojnë të jetosh në të tashmen.

Të jesh “në moment” do të thotë të pranosh gjërat ashtu siç janë – edhe pse rrekja për kontroll të shtyn të besosh se mund të menaxhosh rezultatet e jetës. Kjo nuk do të thotë të futesh në një gjendje pasiviteti dhe të mos përpiqesh të ndikosh në rrjedhën e jetës tënde. Kjo do të thotë që rezultati mund të mos jetë ai që prisni ose planifikoni. Kontrolli shpesh është një faktor kritik në marrëdhënie. Për shembull, nëse i kërkoni falje që e zemëuat e dikë, prisni që ai person të ofrojë një reagim që do t’ju bëjë të ndiheni më mirë. Por ju nuk keni kontroll mbi reagimet e një personi tjetër; gjithçka që mund të kontrolloni është sinqeriteti i faljes tuaj.

“Dorëzimi” është e kundërta e kontrollit. Nëse po planifikoni një lojë atje jashtë në natyrë, por parashikimi i motit është me luhatje, jini të përgatitur për një shi. Nëse lumturia juaj varet nga luajtja jashtë atë ditë, ju jeni duke u përgatitur për zhgënjim.

Ti je përgjegjës për dëbimin e hajdutit siç është rrekja për kontroll – si dhe të gjithë hajdutëve të tjerë – nga shtëpia juaj. Ti vendos se kush është i mirëpritur dhe kush jo. Ti nuk mund t’i parandalosh mendimet e gabuara, por mund t’u japësh atyre një drejtim tjetër. Vetëm ti e përcakton nëse do të lejosh që mendimet jo të shëndetshme marrin hipotekë dhe të zënë vend në mendjen tënde ose jo. Meditimi mund t’ju ndihmojë të “lini mënjanë” mendimet negative ose shpërqendruese. Qëllimi është t’i njohësh si të tillë dhe t’i heqësh tutje.

Mendjemadhësia

Ky hajdut pëlqen të pompojë egon tuaj dhe t’ju bëjë të ndiheni si personi më i rëndësishëm në botë. Mendjemadhësia dëshiron që ju të harroni qeniet e tjera njerëzore dhe të përqendroheni vetëm në nevojat, dëshirat dhe qejfet tua. Mendjamadhësi do të thotë të injorosh të qenit pjesë e diçkaje më të madhe se vetja dhe të harrosh se të gjithë janë të lidhur me një forcë gjithëpërfshirëse të jetës. Lumturia nuk qëndron në ndjekjet individuale, por në pranimin se jeta, vdekja dhe gjithçka në mes janë të përjetshme dhe të vazhdueshme.

Luftojeni mendjemadhësinë me përunjësi dhe dhurim. Aktet e mirësisë janë burime shumë më të mëdha lumturie sesa sjelljet egoiste. Ashtu si hajdutët e tjerë, mendjemadhësia vesh një kostum bindës. Kur të hyn vetja në qejf lumturia jote është gjithçka që ka rëndësi, ti mund të arrish vetëdijen që ky hajdut po përpiqet t’ju izolojë nga të gjithë dhe gjithçka që ju rrethon. Kuptoje praninë e saj, por mos bjer në kurthin e saj.

Kuptoni të vërtetën: Ju jeni në një udhëtim për të zbuluar lidhjet tuaja me këtë botë.
Vetëpërkëdhelja ka një efekt të dëmshëm në shoqëri. Njerëzit shpesh besojnë se bota ekziston vetëm për përfitimet e tyre. Njerëzit luajnë një rol unik në natyrë, megjithatë ata ende kërkojnë të njëjtin ushqim, ajër dhe ujë që u duhen edhe miliarda krijesave të tjera.

Çdo qenie e gjallë ka një histori dhe një qëllim. Për të dëbuar mendjemadhësinë, shërbejuni të tjerëve dhe festoni lidhjen tuaj me botën përreth jush.

Lakmia

Në thelb, nuk ka asgjë të gabuar në lidhje me dëshirën për të patur në jetë gjëra që nuk i keni tashmë. Por “lakmia” do të thotë se je ziliqar ndaj njerëzve të tjerë dhe u mban mëri sepse nuk mund të jesh aq i pasur, i pashëm ose i shquar sa ç’janë ata.

Zilia nxit pakënaqësinë dhe trazim të brendshëm; në kthetrat e saj, ti e përcaktoni vetëvlerësimin tënd duke krahasuar veten me të tjerët. Në vend që të jesh i lumtur për fatin e tyre të mirë, ti je i zhgënjyer për tëndin, xheloz dhe plot hidhërim në zemër.

Richard Wilkinson dhe Kate Pickett, autorë të “Niveli Shpirtëror: Pse Barazia e Madhe i Bën Shoqëritë më të Forta”, zbuluan se njerëzit janë më të lumtur dhe më të besueshëm në shoqëritë që kanë barazi më të madhe – pavarësisht nëse vendi është i pasur apo i varfër. Një shoqëri plotësisht e barabartë është e pamundur.

Xhelozia për një çështje apo një tjetër është e pashmangshme. Por të punosh për veten tënde të brendshme do të të lejojë të jesh i lumtur për të tjerët në vend që ta krahasosh vazhdimisht veten me ta.

Njerëzit që praktikojnë mirënjohjen – e kundërta e lakmisë – janë më të lumtur, më të shëndetshëm, më të dashur, më të shoqërueshëm, më të dhembshur dhe më pak të zemëruar. Ata madje mund të kenë sistem imunitar më të fortë. Por thjesht artikulimi i mirënjohjes nuk është i mjaftueshëm për të hequr qafe këtë hajdut. Ju duhet të shikoni nga brenda dhe të skiconi drejtimin tuaj në vend që të matni veten me të tjerët.

Të qenit i vetëdijshëm për praninë e një hajduti është thelbësore për ta dëbuar atë. Ju nuk mund të jeni gjithmonë në gjendje të parandaloni që një hajdut të hyjë në mendjen tuaj, por mund ta parandaloni atë që të ndikojë tek ju. Nëse e shihni veten duke bërë krahasime, “thjesht ndalojeni atë”. Vihu në kontakt me mirënjohjen. Shprehni falenderim për atë që jeni dhe atë që keni. Jini të lumtur kur të tjerët kanë sukses. Praktikoje këtë para se hajduti të përpiqet të ndikojë tek ju. Puno sistematikisht me dëbimin e zilisë.

Konsumi

Ky kurth vazhdimisht ju shtyn të mendoni se do të jeni të lumtur vetëm “nëse dhe kur të keni X”. Por mesazhi themelor dhe më i lig këtu është se ti mund të arrish lumturinë vetëm përmes marrjes ose blerjes së diçkaje, vetëm përmes mënyrave të jashtme. Në të vërtetë, nuk ke nevojë të blini asgjë për të qenë të lumtur; është një zgjedhje.

Ti gjithmonë mund të zgjidhni të jeni të kënaqur kur lumturia nuk është brenda mundësive. “Përmbajtje” do të thotë të jetosh në moment dhe të pranosh rrethanat ose situatën tënde. Përmbajtje do të thotë të gjesh paqe dhe të mos jesh i palumtur.

Konsumatorët besojnë se ata mund të blejnë lumturi – qoftë një trajtim i shtrenjtë për një takim apo një makinë e re. Dëshira për konsum është një vjedhëse e cila këmbëngul se do të jeni të lumtur kur të tjerët ju duan – edhe pse keni aftësinë e lindur për të dashur veten.

Të jesh një person i dashur dhe të sillesh me të tjerët me dashuri nuk kërkon ndihmë nga jashtë. Moti i mirë i bën pushimet tuaja më të këndshme, por të vendosni të jeni të mjerueshëm nëse bie shi është një zgjedhje. Të qenit në një marrëdhënie të mirë mund të jetë e lumtur, por nuk keni nevojë të jeni në një marrëdhënie për të qenë të lumtur. Emocionet natyrore njerëzore si trishtimi dhe pikëllimi paraqesin mundësi të vlefshme për të pranuar praninë e tyre ndërsa zgjedhni kënaqësinë në vend të tyre.

Shoqëria vazhdimisht përforcon nocionin se pasuritë personale dhe përvojat e ndryshme janë etalonët matës për përcaktimin e lumturisë. Hajduti i konsumit këmbëngul se “jeta e mirë” vjen nga blerjet e jashtme. Në vend të kësaj, kuptoni dhe thithni të vërtetën lartësuese se lumturia dhe kënaqësia vijnë nga brenda. Herën tjetër kur do të përballeni me një tundim nga jashtë, pyesni veten nëse dorëzimi ndaj tij do t’ju bëjë vërtet të lumtur dhe nëse është absolutisht e nevojshme. Kjo do t’ju ndihmojë të gjeni përgjigje të zbatueshme për pyetjet domethënëse nëse shoqëria mund të sajojë një sistem në të cilin konsumi nuk është nxitësi i vetëm i lumturisë.

Rehatia

Nëse e kap veten duke ndjekur të njëjtën rutinë themelore çdo ditë – edhe nëse nuk është veçanërisht stimuluese ose përmbushëse – atëherë e kupton se si funksionon ky kurth. Komoditeti dëshiron që ju të jeni të qetë duke kaluar në lëvizjet e ditës tuaj dhe duke gjetur kënaqësi me situatën tuaj aktuale në jetë, pa marrë parasysh kufizimet e saj.

Ju tashmë e dini, me vetëdije dhe pa vetëdije, që ndryshimi stimulon dhe sfidon trurin. Në të njëjtën kohë, ju – si të gjithë – gjeni një ngushëllim të madh në rutinë. Ju lejon të funksiononi në automatik pa sfiduar supozimet kufizuese që rregullojnë ekzistencën tuaj të përditshme. Fatkeqësisht, modelet e sjelljes së ngulitur thellë mund t’ju mbajnë në një bezdi dhe t’ju parandalojnë të zbuloni gëzimin dhe lumturinë e vërtetë. Rutina mund të duket qetësuese dhe ngushëlluese, por është toksike për shëndetin tuaj shpirtëror.

Në shumë raste, njerëzit kapen pas sjelljeve të vjetra që dikur i ndihmuan ata të përballen me sfidat emocionale dhe fizike. Rehatia përpiqet t’ju bindë që ndryshimi është i pasigurt dhe do të sjellë pasoja negative – edhe pse e kundërta është e vërtetë.

Për shembull, zgjidhja e konfliktit mund t’ju frikësojë sepse jeni rritur në një familje që shmangu debatet dhe konfrontimet. Ju mund ta gjeni veten duke ngecur në një konflikt kur në vend të kësaj do të përfitonit një zgjidhje pozitive. Rehatia dëshiron t’ju mbajë të mbërthyer në mendime dhe veprime plogështuese.

Ju mund të hezitoni të provoni diçka të re sepse keni frikë të dështoni. Kjo mund të jetë rruga më e sigurt dhe më e rehatshme, megjithëse rreziku që trondit rutinën tuaj mund të sigurojë një përndritje shumë të nevojshme. Dëbojeni këtë hajdut duke bërë gjërat ndryshe; merrni një rrugë alternative për në shtëpi nga puna ose lexoni për një temë të panjohur. Mos harroni se ndryshimi është i mirë.

“Vëre, Dëbo, Këmbe”

Përdor tre hapa për të “dëbuar” pesë hajdutët e lumturisë:

  1. Vëre – Jini të vetëdijshëm për praninë e një hajduti. Kapeni atë në veprim.
  2. Dëbo – Mos lejoni që hajduti të dominojë në mendimet tuaja. Tregoi derën.
  3. Këmbe – Zëvendësoni një mendim pozitiv me të kundërtin e tij.

“Ne nuk kemi nevojë të kërkojmë lumturi aq sa kemi nevojë të mos dalim nga rruga e saj”.

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re