Home TE TJERA STILJETE 5 Këshilla për t’i Mësuar Fëmijët Kokëfortë t’ju Dëgjojnë pa ua Tundur Gishtin

5 Këshilla për t’i Mësuar Fëmijët Kokëfortë t’ju Dëgjojnë pa ua Tundur Gishtin

0
5 Këshilla për t’i Mësuar Fëmijët Kokëfortë t’ju Dëgjojnë pa ua Tundur Gishtin

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Prindërit mund t’i duan thellësisht fëmijët e tyre, por ata gjithashtu mund ta gjejnë veten të frustruar nga mungesa e bashkëpunimit që ata marrin. Rezulton se ka shumë mënyra se si prindërit e kanë më të vështirë t’i bëjnë të vegjlit e tyre t’i dëgjojnë.

Në fakt, mund të jetë një rrugë me dy drejtime pasi një studim i fundit zbulon se 62% e fëmijëve besojnë se prindërit e tyre janë shumë të hutuar për të dëgjuar. Lajmi i mirë është se ka mënyra për t’i bërë fëmijët tuaj t’ju dëgjojnë, të vendosni kufij të shëndetshëm dhe ta bëni prindërimin pak më të lehtë.

Ne hulumtuam për ta bërë prindërimin pak më të lehtë për ju dhe për të mbledhur gabimet më të zakonshme që bëjnë prindërit që padashje mund t’i shtyjnë fëmijët e tyre të mos ua vënë veshin, jo vetëm kaq, por edhe këshilla të ekspertëve se si ta ndryshojnë këtë.

Angazhimi në beteja për pushtet

Një luftë për pushtet ndodh kur 2 persona konkurrojnë për kontroll në një situatë të caktuar. Kjo sjellje rebele ndodh kur një fëmijë refuzon të bëjë diçka që ju kërkoni ose nuk ndjek një rregull që ju keni vendosur. Shpesh, rezistenca buron thjesht nga dëshira për të kontrolluar ose ushtruar fuqi dhe ka pak ose aspak të bëjë me vetë kërkesën.

Një situatë e zakonshme është kjo:

Mami: “Bëji tani!”

Djali: “Jo.”

Në vend të kësaj, biseda mund të ishte:

Mami: “Eja t’i bëjmë detyrat tani dhe të shohim TV pastaj.”

Për të shmangur këtë dinamikë jo të shëndetshme, duhet të shkëputeni menjëherë pasi të ndodhë dhe të krijoni situata të favorshme në të ardhmen.

Formulimi i pritshmërive tuaja si komanda

Kur urdhërojmë dikë të bëjë diçka, nuk i japim mundësinë të mendojë. Në vend të kësaj, ne u japim atyre një shans ose të binden ose të mos binden, dhe ata kanë vetëm 2 opsione. Megjithëse mund të shtojmë fjalët magjike “të lutem” dhe “faleminderit” për të zbutur fjalët tona, është ende një urdhër në fund të ditës.

Në vend që të përdorni komanda, provoni të përdorni fraza që fillojnë me: “Kam vërtet nevojë për ty…” Për shembull, “Kam vërtet nevojë që ti të veshësh këpucët që të mund të nisemi për në shkollë.” Një teknikë tjetër është përdorimi i fuqisë së sugjerimit. Në vend që të thoni: “Fshijeni tapetin me fshesë me korrent”, thjesht u thoni atyre: “Ka thërrime në dysheme”.

Kërcënimet e pakuptimta

Prindërit shpesh bëjnë gabim duke i kërcënuar fëmijët e tyre me pasoja që nuk kanë ndërmend t’i ndjekin. Në thelb po i mësoni fëmijët tuaj se nuk kanë nevojë t’ju dëgjojnë, sepse nuk besojnë se pasojat janë reale. Edhe një kërcënim me shaka mund të dëmtojë besimin midis prindit dhe fëmijës.

Në vend që të bëni kërcënime boshe, vendosni standarde të qarta sjelljeje dhe pasoja praktike me të cilat do të përballen. Në vend që të bëni një kërcënim të ekzagjeruar si: “Nuk do të lejoheni kurrë të dilni më jashtë nëse nuk e rregulloni shtratin tuaj tani!” thuaju atyre: “Kam frikë se nuk do të mund të qëndroni deri vonë këtë të premte nëse nuk rregulloni shtratin tuaj.”

Ngritja e zërit

Kur prindërit ngrenë zërin, fëmijët mund të kenë frikë dhe të besojnë se janë në rrezik. Këto ndjenja mund të çojnë në vetëbesim të ulët. Për më tepër, kur dëgjojnë zemërimin në zërin e një prindi, ata mund të zemërohen vetë. Në vend të komunikimit konstruktiv, në të cilin të dyja palët kuptojnë perspektivën e tjetrës dhe bashkëpunojnë për të gjetur një zgjidhje, ne jemi përballur me bërtitje të përshkallëzuara nga të dyja palët.

Për të shmangur këtë tendencë, gjeni hapësirë ​​për negociata dhe kthejeni argumentin në një diskutim të shëndetshëm. Në vend që t’u bërtisni fëmijëve tuaj që të bëjnë detyrat e shtëpisë, provoni t’u thoni: “Po sikur të keni 20 minuta kohë iPad përpara detyrave?”

Përsëritja e vetes

Përsëritja, në vetvete, nuk është një gjë veçanërisht e padëshirueshme. Mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme të përsërisni udhëzimet ose kërkesat që fëmija juaj mund të ketë nevojë për pak kohë shtesë për t’i mësuar.

Nëse, megjithatë, po e përsërisni veten (p.sh Sa herë ta kam thënë?!) sepse fëmija juaj thjesht nuk dëgjon, atëherë kjo është zhgënjyese për ta dhe konfuze. Mund të krijojë ankth dhe zhgënjim të panevojshëm për të dyja palët nëse përsërisni veten ose i bezdisni vazhdimisht. Gjithashtu, u mëson atyre mësimin e gabuar. Kjo do të thotë që ju i mësoni fëmijët tuaj të përsërisin sjelljet e padëshiruara duke përsëritur kërkesa që nuk kanë asnjë pasojë.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë