Rritja e një fëmije do të thotë që ju jeni gjithmonë duke pyetur veten nëse i keni bërë gjërat siç duhet ose nëse ndoshta duhet të kishit vepruar ndryshe.

Dhe ndërsa nuk ka një përgjigje të duhur për çdo problem, ka padyshim disa gabime që mund t’i shmangni. Kthimi në shkollë mund të jetë shumë stresues për fëmijët dhe prindërit, dhe të kesh një fillim të qetë është i rëndësishëm. Reagimet tepër emocionale dhe të qenit i papërgatitur janë me siguri 2 jo-jo të mëdha.

Ne e kuptojmë se kthimi në shkollë mund të jetë i vështirë dhe shmangia e këtyre gabimeve ndoshta do ta bëjë tranzicionin pak më të lehtë.

Një ndarje tepër emocionale në shkollë

Shumë fëmijë, kur shkojnë për herë të parë në shkollë ose kthehen pas një vere të mrekullueshme, fillojnë të qajnë, duke shfaqur shumë emocione. Ata nuk duan të ndahen nga prindërit e tyre, të cilët shërbejnë si hapësira e tyre e sigurt. Megjithatë, nuk janë vetëm fëmijët që mund të emocionohen, por edhe prindërit që duhet t’i lënë të vegjlit e tyre. Thënë kjo, është e zakonshme që të dy të fillojnë të qajnë pranë hyrjes së oborrit të shkollës.

Gjëja e parë që duhet të bëni është të kontrolloni stresin dhe ankthin tuaj, pasi fëmijët i kuptojnë këto ndjenja dhe reagojnë në mënyrë të ngjashme. Gjithashtu, qëndrimi derisa fëmija juaj të ndalojë së qari nuk do të funksionojë pasi ankthi i tij do të vazhdojë të rritet. Thjesht thuaj, “Mirupafshim”, kthehu në makinë dhe fsheh lotët pas timonit. Një strategji e mirë do të ishte të vizitoni shkollën përpara se të vijë koha për të ndjekur mësimet, në mënyrë që fëmija juaj të njihet me mjedisin.

Mos i ndihmoni fëmijët me detyrat e shtëpisë ose menaxhimin e kohës

T’i mësoni fëmijët tuaj pavarësinë është shumë e rëndësishme, por do të duhet pak kohë dhe përpjekje nga ana juaj derisa kjo të ndodhë. Në fillim, fëmijët kanë nevojë për udhëzime në mënyrë që të mësojnë se si të menaxhojnë kohën e tyre dhe të bëjnë detyrat e shtëpisë. Nëse ata kanë një projekt shkollor që pritet javën e ardhshme, ata mund të mos e dinë se duhet të fillojnë të përgatiten tani. Si prindër, ju duhet t’u mësoni atyre se nuk mund t’i lënë gjërat në minutën e fundit.

Edhe gjimnazistët mund të kenë nevojë për një monitorim dhe ndihmë në fillim të vitit shkollor. Ata, më shumë se kushdo tjetër, mbartin një ngarkesë kaq të madhe pune saqë mund të ndihen të stërngarkuar ndonjëherë. Ju mund të mos jeni një mësues ekspert, por mund të ofroni ndihmën që mundeni. Edhe sugjerimet tuaja për menaxhimin e kohës dhe përcaktimin e prioriteteve mund të jenë jetike.

Projektimi i frikës suaj te fëmijët

Prindërit kanë të njëjtën sasi ankthi, nëse jo më shumë, si fëmijët e tyre kur është koha që ata të shkojnë në shkollë. Kjo sepse ata e dinë se sa e rëndësishme është të lini një përshtypje të mirë dhe të performoni mirë në klasë. Një gabim që ata bëjnë është transferimi i shqetësimeve te fëmijët e tyre pa e kuptuar dëmin që mund të shkaktojë. Sigurisht, është e rëndësishme që fëmija të dijë për gjëra të caktuara, por të jesh i shqetësuar për to nuk do të bëjë ndonjë të mirë.

Nëse mendoni se stresi juaj është shumë i madh rreth rikthimit në shkollë, mund të kontaktoni një terapist. Ata do t’ju ndihmojnë të zbusni ankthin tuaj dhe të mos ia transferoni atë fëmijës tuaj. Është e rëndësishme të dini pse nivelet tuaja të ankthit janë kaq të larta dhe të gjeni një mënyrë për ta përpunuar të gjithë këtë gjë në mënyrë që të mos bëhet problem për fëmijën tuaj.

Mos blerja e furnizimeve që i nevojiten një fëmije

Shpesh, prindërit mendojnë se e dinë saktësisht se çfarë u nevojitet fëmijëve të tyre për në shkollë. Sidoqoftë, kjo mund të përfundojë të jetë mjaft e pakëndshme për fëmijën tuaj, pasi ai do të duhet të ndjekë shkollën pa shumë furnizime që u nevojiten. Nëse nuk jeni të sigurt se cilat janë nevojat, mund të telefononi shkollën ose mësuesin dhe të pyesni se çfarë nevojitet. Edhe nëse mendoni se shkolla mund të sigurojë disa nga bazat, është gjithmonë më mirë që fëmija juaj t’i mbajë ato për çdo rast.

Gjithashtu, duhet të mbani në mend se furnizimet në modë dhe me shkëlqim nuk janë gjithmonë opsioni juaj më i mirë. Vetëm për shkak se disa lapsa kanë një foto të personazhit të preferuar të filmit vizatimor të fëmijës suaj, nuk do të thotë se ata do të funksionojnë mirë. Mund të jetë tepër e vështirë t’i mprehësh me gjithë atë plastikë mbi to. Për më tepër, mund t’ju duhet të shpenzoni pak më shumë para, nëse është e mundur, për të blerë markën më të mirë në vend të asaj më të lirë.

Mbushja e orarit të fëmijëve me aktivitete

Gabimi që bëjnë disa prindër është të mendojnë se sa më shumë aktivitete të bëjë një fëmijë, aq më mirë do të jetë i pajisur më vonë në jetë, kështu që ata mbushin çdo ditë të javës me aktivitete të shumta që e lodhin fëmijën. Po, aktivitetet janë shumë të dobishme nëse fëmija juaj dëshiron t’i bëjë ato, por ato nuk duhet të marrin të gjithë kohën e lirë të fëmijës suaj.

Koha e pushimit është e një rëndësie të jashtëzakonshme

Për fëmijët po aq sa për të rriturit. Ata mund të kenë më shumë energji, por gjithashtu kanë nevojë për pak kohë kur mund të ulen në dhomat e tyre dhe të luajnë lojën e tyre të zgjedhur. Zgjidhja më e mirë do të ishte të pyesni fëmijën se çfarë aktivitetesh pëlqejnë të bëjnë dhe të bëni një orar që do të jetë i njëjtë gjatë gjithë vitit shkollor.

Të flasësh keq për stafin mësimdhënës para fëmijëve

Mësuesit dhe prindërit nuk bien gjithmonë dakord për gjithçka, gjë që mund të jetë goxha zhgënjyese. Megjithatë, gjëja më e keqe që prindërit mund të bëjnë është të flasin keq me stafin mësimdhënës përpara fëmijëve të tyre. Fëmijët duhet të jenë në gjendje të formojnë opinionet e tyre për njerëzit dhe të mos kenë dikë tjetër që t’u thotë se si të ndihen. Kjo mund të krijojë shumë tension brenda klasës dhe të luajë një rol negativ në edukimin e fëmijës.

Studimet kanë treguar se mësuesit që kanë një marrëdhënie të madhe me prindërit e një fëmije janë të gatshëm të bëjnë më shumë përpjekje në edukimin e këtij fëmije. Është në rregull nëse keni ndjenja të ndryshme, por mbajtja e një marrëdhënieje të mirë me stafin mësimdhënës mund të jetë shumë e dobishme për fëmijën tuaj.

Lënia e fëmijëve të humbasin ditët e para të shkollës

Ndërsa nuk mund të ndodhë asgjë akademike gjatë ditëve të para të shkollës, është e rëndësishme që fëmijët të jenë aty. Është koha kur krijohen rregulla, pritshmëri dhe marrëdhënie të reja mes fëmijëve dhe mësuesve. Është më mirë që të gjithë fëmijët të prezantohen me njëri-tjetrin në të njëjtën kohë në vend që një i sapoardhur të prezantohet në një klasë të tërë që tashmë ka krijuar një lidhje.

Gjithashtu, puna e mësuesit bëhet edhe më e vështirë për t’u siguruar që fëmija i ri ndihet i mirëpritur dhe përfshihet. Fëmijët krijojnë miqësi aq shpejt sa që humbja e vetëm 1 jave të shkollës mund të nënkuptojë se shumë fëmijë kanë bërë tashmë miq të tjerë.

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re