Psikologët janë specialistë që na ndihmojnë të zgjidhim problemet, të kapërcejmë frikën dhe të kuptojmë ndjenjat tona në mënyrë që të jemi të qetë dhe të shëndetshëm.

Por ata janë gjithashtu qenie njerëzore dhe nganjëherë ata duhet të përballojnë edhe stresin.

Ja disa metoda që profesionistët i përdorin për të ndihmuar veten në reduktimin e stresit.

1. Shkruani gjithçka që ju vjen në mendje

John Duffy, një psikolog klinik, dhe autori i një libri mbi edukimin e adoleshentëve thotë,

“Për të ulur stresin, mbaj shënime për mendimet, situatat, marrëdhëniet me njerëzit, ide të ndryshme.

I shkruaj dhe i jap strukturë gjithçkaje që më vjen në mendje.

Ky proces krijues është me të vërtetë i dobishëm sepse harroj problemet, koka ime bëhet e qartë, tensioni ulet.

Pas kësaj, unë mund t’i shoh gjërat nga një këndvështrim tjetër.”

2. Jini përzgjedhës kur blini përbërës për një pjatë që dëshironi të gatuani

Psikoterapisti, shkrimtari dhe mësuesi Jeffrey Sumber përdor metoda të tilla për të përballuar stresin:

“Kur ndjehem në depresion, më pëlqen të ha.

Por duhet të jetë ushqim i shëndetshëm ose një pjatë që kurrë nuk e kam bërë më parë.

Kaloj shumë kohë duke kaluar nëpër dyqan, duke zgjedhur përbërësit.

Pastaj, i pres me kujdes, i përgatis dhe ngadalë ha gjellën.

Unë shpesh i tregoj rezultatet në Facebook në mënyrë që të më kenë zili shokët e mi!”

3. Shtrëngoni të gjithë muskujt tuaj

Psikoterapisti amerikan Kevin Chapman përdor metodën e relaksimit progresiv të muskujve që u zhvillua në vitin 1920.

Ideja është e thjeshtë: pas çdo tensioni të fortë, vjen një relaksim i fortë.

Kjo do të thotë që ju keni për të forcuar muskujt tuaj për 10 sekonda dhe pastaj të përqëndroheni në ndjenjën e relaksimit për 20 sekonda.

Ka 200 ushtrime për të gjitha grupet e muskujve në total.

Vetëm mos harroni t’i kushtoni vëmendje çdo grupi muskujsh.

4. Reagoni saktë ose mos reagoni fare

Psikologia Susan Krauss Whitbourne nuk e lufton stresin.

Ajo ka një moto të veçantë që ajo e përsërit kur përfshihet në një situatë stresuese.

Ajo thotë, “Nuk mund ta ndryshoj situatën, por unë mund ta ndryshoj reagimin tim.”

Një reagim pozitiv në një situatë negative ndihmon në shmangien e stresit dhe madje edhe në marrjen e një eksperience nëse e trajtoni atë si një sfidë.

Ju gjithashtu mund të mësoni nga gabimet tuaja.

5. Ndaloni rrjedhën e mendimeve tuaja

Psikologu Martin Seligman rekomandon një metodë të lehtë dhe efikase që ndihmon në pastrimin e mendimeve të këqija.

Përplasni duart dhe bërtisni “Stop! Unë do të mendoj për këtë më vonë! ”

Ju gjithashtu mund të vini një lidhëz në dorën tuaj dhe të kërcisni me të ose të pickoni veten kur të filloni të mendoni për diçka që nuk është duke ju dhënë përfitime në atë moment.

Përdorni truke të tilla për të ndaluar ciklin e mendimeve dhe për të shtyrë një problem për një kohë tjetër.

Pastaj, përpiquni të kaloni vëmendjen tuaj në një objekt të jashtëzakonshëm ose një stërvitje.

 

6. Kaloni një orë me hobi tuaj dhe gjërat që ju pëlqejnë

Psikoterapisti Amy Przeworski rekomandon që të kesh një periudhë kohore kur mund të bësh gjithçka që dëshiron.

Lexoni, vizatoni, përgatituni, ushtrohuni – çfarëdo që ju bën të lumtur.

Asnjë punë, asnjë përgjegjësi, asnjë mendim negativ, nuk duhet të ketë asgjë që ju bën të mërziteni.

7. Stimuloni nervat tuaja

 

 

Toni Bernhard sugjeron një metodë të pazakontë, por efektive të bazuar në fiziologji.

Rrëshqitni buzët me gishtin tregues. Kjo lëvizje prek nervat e vendosura në sipërfaqen e buzëve që stimulon sistemin nervor parasimpatik dhe ju ndihmon të qetësoheni.

8. Provoni metoda të ndryshme klasike!

Sigurisht, ka mënyra klasike për të hequr qafe stresin që funksionojnë.

Për shembull, psikologu klinik dhe autori i librit “Living with depression” Deborah Serani përpiqet t’i japë trupit të saj gjithçka që ka nevojë.

“Unë përdor gjithçka që prek ndjenjat e mia.

Për shembull, mund të rri në makinën time dhe të dëgjoj muzikë xhaz në radio, të vizatoj, të pushoj në një vaskë të nxehtë ose të shijoj çaj të mirë dhe të shijshëm”.

/shkollaeshendetit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re