Ka disa teste që mund t’ju ndihmojnë të kontrolloni inteligjencën tuaj emocionale.

Megjithatë, për të kuptuar se çfarë do të thotë në të vërtetë, ka disa cilësi dhe shenja themelore që psikologët dhe ekspertët sugjerojnë që duhet t’i zotëroni për të përcaktuar nëse e keni këtë cilësi në një nivel të lartë.

Ne grumbulluam disa shenja të inteligjencës emocionale, në mënyrë që t’i kontrolloni ato vetë dhe të vazhdoni të rriteni jo vetëm intelektualisht, por edhe emocionalisht.

Ju mund të tregoni ndjeshmëri ndaj të tjerëve.

Sa më shumë të jeni të lidhur me emocionet tuaja, aq më mirë jeni në gjendje të lidheni me të tjerët. Njerëzit emocionalisht inteligjentë mund të marrin me mend se sa të ndryshme dhe të vështira mund të jenë situatat. Ata mund të ofrojnë mbështetje në përputhje me rrethanat në vend që të injorojnë ndjenjat e të tjerëve. Si një shenjë tjetër e inteligjencës emocionale, ju kujdeseni se si veprimet tuaja ndikojnë te njerëzit e tjerë dhe bëni çmos për të shmangur lëndimin.

Ju përmbaheni me gjuhën tuaj

Nuk do të thotë se ata nuk përdorin fjalë të këqija ose mallkime. Njerëzit emocionalisht inteligjentë mësojnë të jenë shumë të kujdesshëm dhe të zgjuar në zgjedhjen e fjalëve dhe reagimet e tyre.

Specialistët thonë se këta lloj njerëzish nuk thonë kurrë: “Unë e di se si ndihesh”. Ata e dinë se kurrë nuk mund ta kuptojnë me të vërtetë se si ndihet një person tjetër 100%. Në vend të kësaj, ata vazhdojnë të përmirësojnë fjalorin dhe stilin e tyre të komunikimit për t’u siguruar që mesazhi i tyre do të merret ashtu siç ata synojnë.

Jeni të hapur për ndryshim

Të mos kesh frikë nga ndryshimi është gjithashtu një shenjë e inteligjencës emocionale. Njerëz të tillë kanë një ndjenjë të fiksuar të vetvetes që qëndron konstante në rrethana të ndryshme. Sfidat perceptohen si një pjesë thelbësore e jetës dhe si mundësi për t’u rritur.

Natyrisht, është normale që njerëzit t’i rezistojnë instinktivisht ndryshimeve, sepse truri ynë priret të ruajë rutinën, por njerëzit emocionalisht inteligjentë mund t’i kapërcejnë këto instinkte.

Mund të bëni pauzë

Retrospektiva është një nga praktikat më të mira në jetë për njerëzit emocionalisht inteligjentë. Në vend që të bien në panik, të shqetësohen nëse mjaftojnë për një punë të re, apo të hutohen, ata bëjnë pauzë.

T’i japësh kohë vetes për t’u qetësuar dhe për të analizuar më mirë situatën është një zgjedhje e mençur që mund t’ju lejojë të shmangni konfliktin. Pasi të ketë kaluar koha, është më e lehtë të artikulosh vendime dhe opinione të qarta.

Keni tendencë të bëni më mirë në punë

Rezulton se njerëzit emocionalisht inteligjentë janë më të suksesshëm në punë. Kjo cilësi është thelbësore si për punonjësit ashtu edhe për menaxherët dhe sjell gjëra të tilla si “inxhinieria njerëzore” kur mund të komunikoni me sukses, të negocioni dhe të udhëheqni. Njerëzit thjesht preferojnë të bëjnë biznes me dikë që u pëlqen dhe i besojnë. Inteligjenca emocionale ndihmon në ndërtimin e marrëdhënieve të besueshme.

Keni një dëshirë për përparim, por jo për përsosmëri.

Askush nuk është i përsosur dhe njerëzit me inteligjencë të lartë emocionale e kuptojnë vërtet këtë nocion. Ju thjesht pranoni veten për atë që jeni dhe natyrën tuaj. Sigurisht, kjo nuk do të thotë që ju nuk kujdeseni për veten ose nuk zhvilloheni – është e kundërta.

Ju pëlqen përparimi, por ka një kuptim të qartë se të përpiqesh të jesh perfekt gjatë gjithë kohës nuk është e shëndetshme. Në vend që të torturoni veten, ju zgjidhni rritje të vazhdueshme.

Ju shpreheni me këmbëngulje.

Të jesh i sigurt dhe të jesh agresiv janë 2 gjëra të ndryshme. Nëse keni nevojë të avokoni për veten tuaj, ju e bëni atë në mënyrë të respektueshme pa treguar zemërim apo neveri. Një shenjë e pjekurisë emocionale është të jeni në gjendje të kontrolloni emocionet tuaja negative.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju duhet të fshehni emocionet tuaja. Përkundrazi, ju i tregoni ato, por në një mënyrë të duhur dhe të sjellshme në mënyrë që njerëzit përreth jush t’ju dëgjojnë më mirë.

Jeni mirë me komentet.

Të jesh i zhvilluar emocionalisht nuk do të thotë vetëm t’u japësh reagime të sjellshme të tjerëve, por edhe të jesh në gjendje t’i marrësh ato. Qëllimi i dhënies së komenteve është përmirësimi i situatës. Me një qasje emocionalisht inteligjente, mund t’i përgjigjeni personit në fjalë, kështu që ndikimi do të jetë shumë më i fortë dhe askush nuk do të ofendohet.

Në të njëjtën kohë, jeni të hapur ndaj kritikave konstruktive. Ju pranoni se mund të përfitoni dhe të bëni më mirë me ndihmën e tij.

Keni një martesë të suksesshme.

Ekspertët thonë se komunikimi emocional dhe faktorët ekonomikë luajnë një rol të rëndësishëm për të pasur një marrëdhënie të kënaqshme. Sa më mirë të jenë, aq më e suksesshme është martesa.

Ekziston një lidhje midis inteligjencës emocionale dhe kënaqësisë martesore. Për shembull, kur partneri juaj zemërohet, ju mund të tregoni ndjeshmëri dhe vetëkontroll, kështu që grindja mund të zgjidhet më shpejt. Njerëzit që nuk janë në gjendje të menaxhojnë emocionet e tyre luftojnë me më shumë konflikte të brendshme.

/shkollaesuksesit.com

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re