Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Kovid-19 e cila hyri në jetën tonë në ditët e fundit të 2019-ës, vazhdon të jetë numër një në agjendat e përbashkëta të planetit tonë.

Virusi me variantet e tij kohët e fundit, ka bërë që shumë vende të marrin një vendim për dozën shtesë.

Uğur Şahin, CEO i BioNTech, i cili zhvillon një vaksinë kundër Koronavirusit së bashku me Pfizer, ka bërë deklarata të reja në lidhje me dozën përforcuese dhe politikën e vaksinave që do të zbatohet në vitet e ardhshme.

Duke folur për gazetën BILD, Prof. Dr. Şahin tha:

“E rëndësishme është që vaksina e tretë të rrisë sërish mbrojtjen. Prandaj, ne presim që ajo të zgjasë më shumë se mbrojtja pas vaksinimit të dyfishtë dhe vaksinat e mëvonshme përforcuese mund të nevojiten vetëm çdo vit, ashtu si me gripin. Megjithatë, ne nuk kemi ende ndonjë të dhënë nëse dhe kur një vaksinë e katërt do të ishte e dobishme në rrethana të caktuara. Kjo gjithashtu varet nëse ka variante të tjera të virusit,” tha ai.

Shahinv shtoi gjithashtu se sipas të dhënave nga SHBA, Izraeli dhe Britania e Madhe, vaksina kundër virusit filloi të humbasë efektin e saj pas muajit të katërt, dhe efekti u pa qartë të ulet pas muajit të gjashtë.

Şahin tha se nëse personat e vaksinuar infektohen me koronavirus, në shumicën e rasteve kanë sëmundje të lehtë ose të moderuar.

Ai vuri në dukje se vetë hulumtimi i tij zbuloi se tipari mbrojtës i vaksinës ishte shumë i lartë deri në muajin e nëntë, kështu që sëmundjet e rënda shiheshin rrallë tek njerëzit e vaksinuar.

Sipas të dhënave më të fundit të Institutit Robert Koch, Sahin deklaroi se shkalla e mbrojtjes nga trajtimi spitalor i personave mbi 60 vjeç që kanë marrë dy doza vaksine në Gjermani është 85 për qind, dhe shkalla e mbrojtjes nga trajtimi intensiv është 90 për qind.

Duke tërhequr vëmendjen për rëndësinë e dozës së tretë të vaksinës, Şahin u shpreh:

“Ne e dimë nga studime të ndryshme, duke përfshirë Izraelin, dhe nga puna jonë klinike; Vaksinimi përforcues jo vetëm që siguron mbrojtje të plotë, por përgjigja imune mund të jetë edhe më e lartë. Tek të rriturit, sëmundja është njëzet herë më pak e zakonshme. Doza e tretë përkujtuese e vaksinës do të thyejë zinxhirin epidemik si dhe do të mbrojë kundër sëmundjeve dhe do të zvogëlojë mundësinë e variacionit të virusit. Kjo mund të na ndihmojë të kalojmë dimrin e vështirë.’

BILD

/faxweb

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë