Në kohët e lashta, në një shkollë e cila përdorte sistemin e edukimit Gurukul jetonte Açaraja Sumedh me dishepujt e tij. Ai ishte shumë i ditur dhe i përmbahej disiplinës.

Një ditë pas përfundimit të mësimit, një nga dishepulli i tij i quajtur Vartant e pyeti: “Açarayvar! Mprehtësia intelektuale është baza e të mësuarit. Pavarësisht kësaj, pse gjithmonë flisni për lidhjen e gjithë jetës sonë në një disiplinë të fortë?”

Açaraja Sumedh u përgjigj: “Kur të vijë koha, ju do të merrni përgjigjen.”

Pas disa ditësh, Açaraja doli me te gjithë ata, dishepujt të gjithë dolën për shëtitje. Duke ecur, të gjithë arritën në breg të lumit Ganga. Duke parë rrjedhën e lumit Ganga dhe valët, të gjithë u mahnitën.

Duke parë këtë, Açaraja e pyeti Vartantin: “A e dini se nga fillon dhe ku mbaron udhëtimi i lumit Ganga?”

Vartant u përgjigj menjëherë: “Po Açaraja! Ganga vjen nga Gomukh dhe në fund derdhet në Ganagsagar.

Açaraja më pas duke treguar drejt bregut të lumit pyeti: “OK. Nëse këto dy brigje të Ganges nuk janë atje, a do të mund të udhëtojë kaq gjatë?”

Vartanti u përgjigj menjëherë: “Jo! Absolutisht jo. Sepse nëse këto brigje lumi nuk do të ishin aty, atëherë uji i Ganges do të shpërndahej kudo dhe njerëzit nuk do të ishin në gjendje të merrnin përfitimet që marrin nga Ganges kur ai rrjedh brenda kufirit të brigjeve të lumenjve.

I kënaqur me përgjigjen e Vartantit, Açaraja tha: “Kjo është përgjigjja e pyetjes që bëtë atë ditë. Nëse nuk ka disiplinë në jetën studentore, atëherë energjia e tij jetësore do të shpërndahet dhe ai nuk do të jetë në gjendje të përdorë plotësisht potencialin e tij. Trupi dhe mendja e një personi të tillë do të ishin të lodhur, pa shpirt.

Pa disiplinë, arritja e qëllimit të jetës nuk do të jetë e mundur për atë student, sepse të mësuarit mund të përvetësohet vetëm duke qëndruar në disiplinë.”

Mësimi:

Vetëm përmes përqëndrimit, fokusit, dhe kanalizimit të pandërprerë energjive mund ta çojmë përpjekjen dhe mundimin tonë deri në destinacionin final. Përkushtimi i pa shpërqëndruar dhe disiplina janë gjithçka.

/shkollaesuksesit.com