Ngjitës të verdhë në monitorin e kompjuterit tuaj. Alarmet në kalendar. Një listë kontrolli që lexon “Çelësat? Çanta me ushqim? Takim me një mik?” në pjesën e brendshme të derës, kështu që nuk mund ta humbisni atë ndërsa nxitoni për në punë.

Falënderoni truket e vogla që na bëjnë të kujdesemi për qindra gjëra të ndryshme në listat tona ditore. Jeta është e ndërlikuar dhe nëse jeni përgjegjës për fëmijët ose prindërit e moshuar, do t’ju duhet çdo tingull, notë dhe fije e lidhur rreth gishtit tuaj për t’i mbajtur të gjitha drejt.

“Kam pasur shumë gra 30-vjeçare që thonë se kanë demencë, kur në të vërtetë ato janë nëna 30-vjeçare me tre fëmijë dhe një punë me kohë të plotë,” thotë Stephanie Faubion, drejtoreshë e Mayo Clinic. Dr. Faubion e krahason trurin tonë me një shfletues me shumë skeda të hapura, thjesht kompjuteri në këtë rast është më i ngadaltë për t’u përgjigjur.

Ja disa nga faktorët që shkaktojnë probleme me kujtesën:

Jeni ankthioz ose të shqetësuar: Kjo do të ishte gruaja që bën 700 gjëra në të njëjtën kohë, ose dikush që ka shumë presione të jashtme, si problemet financiare ose një i dashur që nuk është mirë. “Kur digjen qirinjën në të dy skajet, nivelet e kortizolit janë të larta”, thotë Dr. Faubion. Ky hormon i stresit që ju mban të gjallë dhe ndikon gjithashtu në hipokampus dhe pjesë të tjera të trurit që janë të përfshira në kujtesë. Në mënyrë të ngjashme, ankthi apo shqetësimi i vazhdueshëm për diçka që mund ose nuk mund të ndodhë në të ardhmen, ndihet si stres për trupin dhe kështu ka të njëjtin efekt në trurin tuaj. “Kur niveli i ankthit është i lartë, nuk mund të përqendroheni në asgjë dhe vëmendja do të dëmtohet, do të duket sikur keni një çrregullim të kujtesës sepse nuk mund të përqendroheni në asgjë”, shprehet Dr. Faubion.

Ndjeni depresion: Mjekët janë të paqartë nëse depresioni është një shkak i humbjes së kujtesës apo një simptomë e saj, por sido që të jetë, hulumtimi tregon një lidhje midis depresionit dhe proceseve njohëse. Edhe njerëzit që kanë vetëm një simptomë ose dy mund të kenë probleme: Një studim që shqyrtoi njerëzit që nuk ishin klinikisht në depresion zbuloi se sa më shumë simptoma të depresionit të kishin, aq më shumë probleme me kujtesën raportuan. Dhe lufta me depresionin që në moshë të re, një studim tjetër zbuloi se lidhet me kujtesën më të dobët në moshën e mesme. Pwr mw tepwr disa antidepresantë të vjetër shoqërohen gjithashtu me humbje të kujtesës.

Jeni para menopauzës: Periudha kohore që çon në menopauzë dhe vetë tranzicionit mund të jetë një faktor i vogël, por domethënës i humbjes së kujtesës, sipas hulumtimeve, që nuk është domosdoshmërisht i lidhur me moshën. Teoritë janë të shumta, por “përfundimi është se ne nuk e dimë saktësisht pse ndodh kjo,” thotë Dr. Faubion. Për më tepër, para menopauza shpesh sjell ndryshime të humorit, të tilla si ankthi dhe depresioni, probleme me gjumin, ndonjëherë të shkaktuara nga simptomat e saj. Të gjitha këto ndikojnë në kujtesë.

Nuk jeni duke fjetur mirë apo mjaftueshëm: Cilado qoftë arsyeja pse nuk po bëni gjumë mjaftueshëm, gjumi i pamjaftueshëm ndikon shumë në kujtesën tuaj, thotë Dr. Petersen. Gjatë fazave më të thella të gjumit, disa proteina pastrohen nga truri, thotë ai. “Por nëse nuk arrini kurrë në fazat e gjumit kur mendohet se po ndodhin këto aktivitete, ndoshta substanca toksike mund të grumbullohen në tru,” dhe të ndikojnë në mënyrën se si funksionojnë këto nerva. / Prevention

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re