Rruga më e shkurtër detare nga Evropa në Azi është akoma e bllokuar dhe 10 tërheqje të mërkurën u përpoqën të lirojnë një nga anijet më të mëdha në botë që u përplasën në Kanalin e Suezit.

Një anije e madhe kontejner bllokoi kanalin, duke bërë që të ndalet trafiku në një nga rrugët më të ngarkuara tregtare në botë.

Anija tajvaneze MV Ever Given është 400 metra e gjatë dhe 59 metra e gjerë. Ajo është e bllokuar në kanal, e cila ndalon çdo trafik në atë rrugë.

Të enjten aksioni vazhdoi, por vetëm pak përparim është bërë në veprimin e lëvizjes së anijes në 24 orët e fundit.

Të paktën 150 anije po presin të kalojnë përmes kanalit, pretendojnë autoritetet.

Ekspertët e lundrimit pretendojnë se nëse problemi nuk zgjidhet në 24-48 orët e ardhshme, shumë anije do të devijohen në një rrugë rreth Afrikës, e cila do të zgjasë udhëtimin e tyre për një javë të tërë.

Sipas faqes që ndjek lëvizjen e Gjetësit të Anijeve, anija ishte rrugës për në Roterdam.

Pronari japonez i anijes kërkoi falje për incidentin, dhe deklaroi se ai ishte duke punuar me menaxhmentin e kompanisë dhe zyrtarët lokalë në mënyrë se si të nxirrte anijen nga ngërçi, por gjithashtu se “operacioni është jashtëzakonisht i vështirë”.

Kanali i Suezit, i hapur në 1869, është shtëpia e rreth 10 përqind të tregtisë ndërkombëtare detare. Gati 19,000 anije kaluan përmes tij vitin e kaluar, një burim kryesor i të ardhurave për Egjiptin, duke i sjellë asaj 5.61 miliardë dollarë në vitin 2020, pretendon Reuters.

Rreth 30 për qind e anijeve të kontejnerëve në botë kalojnë përmes kanalit çdo ditë duke transportuar gjithçka, nga karburantet te mallrat e konsumit.