Kisha Katolike në Itali ka publikuar raportin e parë për abuzimin seksual ndaj të miturve dhe personave të cenueshëm, por avokatët e viktimave thanë se numri i rasteve ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë dhe ata e konsiderojnë të turpshëm shtrirjen e kufizuar të hetimit.

Kisha Katolike ka mbledhur 613 dosje për rastet e abuzimit gjatë dy dekadave të fundit. Ato janë dërguar në Kongregacionin e Vatikanit për Doktrinën e Besimit, tha në Romë Sekretari i Përgjithshëm i Konferencës së Ipeshkvijve Italianë (CEI) Giuseppe Baturi.

Raporti prej 41 faqesh është vetëm pjesa e parë që mbulon 2020 dhe 2021.

Raporti i dytë do të mbulojë aplikimet në vitet 2000 edhe pse nuk është specifikuar se kur do të publikohet.

Raporti për 2020 dhe 2021 tregon se 89 viktima të supozuara dolën përpara për të raportuar abuzime të tilla si ngacmime seksuale, marrëdhënie seksuale ose sjellje të papërshtatshme brenda Kishës.

Shumica e viktimave ishin nga 10 deri në 18 vjeç në kohën e krimit. Gjithashtu janë raportuar 68 autorë të dyshuar, thuhet në raport.

Pak më pak se gjysma e tyre janë anëtarë të klerit (30), dhe pjesa tjetër janë laikë (23) dhe famullitarë (15), sipas hulumtimit, për qëllimet e të cilit CEI, së bashku me ekspertë, kreu një anketë në 226 dioqezat e saj, nga të cilat 166 ose afërsisht 73 për qind, pranuan të marrin pjesë, raporton dpa.

Grupi kryesor mbështetës për viktimat e l’Abuso-s kritikoi Kishën për mospërmendjen e kompensimit dhe për dhënien e pakët të mbështetjes për viktimat.

Viktimat kanë bërë thirrje për një hetim të plotë që do të zgjasë disa dekada, siç kanë bërë kishat në Francë dhe Gjermani.

“Kjo është absolutisht e pakënaqshme dhe e turpshme,” tha Francesco Zanardi, 51 vjeç, kreu i organizatës Rete l’Abuso (Rrjeti i të Abuzuarve), e cila ka një nga arkivat dixhitale më të mëdha të abuzimit seksual nga klerikët në Itali.

“Nëse shifrat janë të sakta, ato janë tashmë të mëdha, por realiteti është më i madh”, tha Zanardi, i cili ishte abuzuar nga një prift para vitit 2000, që do të thotë se rasti i tij nuk do të jetë në raportin e ardhshëm.

L’Abuso thotë se autoritetet e kishës nuk ndërhynë ose mbuluan abuzimin ose vepruan shumë vonë.

“Është vetëm fillimi,” tha kryepeshkopi Lorenzo Ghizzon, kreu i shërbimit kombëtar të mbrojtjes së fëmijëve të Kishës Italiane.

Rrjetet e mbrojtjes së viktimave janë zemëruar nga Kisha në Itali prej vitesh dhe po bëjnë thirrje për një hetim të pavarur që do të mbulonte të paktën një pjesë të shekullit të 20-të, kur shumica e abuzimeve ndodhi në vitet e pas Luftës së Dytë Botërore.

Hetimet e abuzimit seksual e kanë dëmtuar shumë Kishën Katolike Romake dhe kanë rezultuar në dëme prej qindra milionë dollarësh, duke bërë që disa dioqeza që kanë shpallur falimentimin.