Nga Alket Koroshi, mjek nefrolog

Acidoza metabolike ndodh ose kur trupi juaj prodhon shumë acid, ose kur veshkat nuk janë në gjendje ta heqin atë siç duhet.

Simptomat e acidozës metabolike: përfshijnë frymëmarrje të shpejtë, lodhje dhe konfuzion.

Shkaqet e acidozës metabolike

Ekzistojnë tre lloje kryesore të acidozës metabolike. Acidoza diabetike, ose ketoacidoza diabetike, është një grumbullim i trupave ketone. Kjo zakonisht është për shkak të diabetit të pakontrolluar të tipit 1. Acidoza hiperkloremike është kur trupi juaj humbet shumë bikarbonat natriumi, shpesh pas diarresë së rëndë.

Acidoza laktike është kur akumulohet shumë acid laktik. Kjo mund të jetë për shkak të:
ushtrime të zgjatura;
mungesa e oksigjenit;
ilaçe të caktuara, përfshirë salicilatet;
sheqer i ulët në gjak, ose hipoglicemi;
alkooli;
kriza;
dështimi i mëlçisë;
kanceri;
sëmundje të veshkave;
dehidrim i rëndë;
helmim nga konsumimi i tepërt i aspirinës, etilen glikolit dhe metanolit.

Diagnostikimi i acidozës metabolike

Testimi diagnostik mund të përfshijë elektrolitet në serum, pH të urinës dhe gazra të gjakut arterial. Pasi të konfirmohet acidoza, mund të jenë të nevojshme teste të tjera për të përcaktuar shkakun.

Trajtimi i acidozës metabolike

Gjendja themelore pas acidozës duhet të trajtohet. Në disa raste, bikarbonat natriumi përshkruhet për të kthyer gjakun në një pH normal.

Komplikimet e acidozës metabolike: Rastet e rënda mund të çojnë në shok dhe mund të jenë kërcënuese për jetën.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re