Skip to content

“Ai që flet me ty për të metat e të tjerëve, do të flasë me të tjerët për të metat…”/ Thëniet të Bukura Universale

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Një buqetë të bukura me thënie të mençura universale prej popujve e kulturave të ndryshme e kemi sjellë sot për lexuesit tanë.

Të bindur se do t’i vlerësoni ato, presim të na thuash në përfundim të leximit cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve më së shumti.

Dallimi në mes të të mençurve dhe budallenjve nuk është se të mençurit nuk gabojnë, – ata nuk i përsërisin më të njëjtat gabime.

Ai që flet me ty për të metat e të tjerëve, me ata do të flasë për të metat e tua.

Ai që ka vajza mbetet gjithmonë bari.

Ai që me lot i njomë ndjenjat, mund ta ruajë dinjitetin.

Ai që pikturon lulen, nuk pikturon aromën.

Ajo që flitet – i dedikohet momentit aktual. Ajo që shkruhet – i dedikohet ardhmërisë.

Ajo që kërkohet e thuhet në gjuhën zyrtare në vendet diktatoriale, të deklaruara a të maskuara, është aq në kundërshtim me atë që ekziston në të vërtetë, sa që njeriun me ndjenja e shpirt një gjendje e tillë e torturon.

Ankohesh për fëmijët e fqinjit, shih të tutë.

Armët e grave janë: gjuha, thonjtë dhe lotët.

Arsimi është fytyra e mendjes.

Arsimimi është që ju të mësoni mjaft rreth asaj se sa pak ju dini.

Atyre që ndërtojnë kështjella në ajër, u marrin qira të madhe.

Autori shkon në vendin e krimit.

Besimi dhe nderimi janë dy shtylla themeleore të dashurisë, pa të cilat ajo nuk mund të qëndrojë; sepse pa nderim dashuria s’ka asnjë vlerë dhe pa besimin dashuria s’është e lumtur.

Besimi i tepruar ndonjëherë mund të ejtë marrëzi, mirëpo mosbesimi i tepruar gjithnjë është – fatkeqsi.

Besnikëria është themeli i dashurisë.

Bëhu më i mirë, në qoftëse nuk bëhesh dot më i ditur.

Burrat bëjnë ligjet, gratë bëjnë moralin.

Ç’frikë mund të ketë ai që ka çertifikatën e gjykatës të pastër.

Çfarë fiton një njeri që fiton botën, por humb shpirtin?!

Çdo ide revolucionare; në shkencë, politikë, art ose kudoqoftë; ngjall, te ata që e dëgjojnë, tre lloje reagimi:

(Në fillim): -Ajo është krejtësisht e pamundur, mos harxho kohën kot! (Disa kohë më vonë): -Ajo është mundur, por nuk është e dobishme të bëhet. (Më në fund): -Unë e kam thënë gjithnjë se ajo ishte një ide e mirë.

Çdo vit e më tepër nevojitet më pak kohë për të kapërcyer Atalantikun dhe, më shumë kohë për të vajtur në punë.

Dashuria e vërtetë është e thjehstë dhe e ndrojtur, edhe pse ajo rri e pret në hije.

Dashuria e vërtetë në një shoqëri mund të ekzistojnë vetëm në mesin e njerëzve ku çmohen dhe respektohen virtytet.

Dashuria e zemrës e bën njeriun të harrojë çdo pengesë.

Dashuria është një shpirt që jeton në dy trupa.

Defektet janë si aromat: i ndien vetëm ai që është afër, jo ai që i bart.

Është e pamundur që njëkohsisht të dashurosh dhe të jesh i mençur.

Fëmijë, plak apo ri qoftë, ai që vjen në shtëpinë tënde duhet pritur me respekt, sepse mes gjithë të tjerëve, miku yt është më i larti.

Fjalët e njëjta, kanë kuptime të ndryshme, te njerëzit e ndryshëm. Fjalët e njëjta kanë kuptime të ndryshme, te njerëzit e njëjtë, në kohë të ndryshme.

Fjalët ngushëlluese, të përdorura me vend dhe në çastin e duhur, janë ilaçi më i vjetër i njerëzimit.

Francezët kanë pasion për revolucionin, por apati për ndryshim.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë