Situata e të drejtave të njeriut në Shtetet e Bashkuara u përkeqësua më tej në 2020 pasi pandemia COVID-19 dhe veprimet e Donald Trump përkeqësuan problemet ekzistuese, ndërsa lëvizja Black Lives Matter (BLM) kundër brutalitetit të policisë ekspozoi racizmin e përhapur, sipas një raporti të ri mbi njerëzimin global të drejtat e botuara nga Amnesty International.

Raporti nënvizoi 15 fusha shqetësimi në SHBA, përfshirë vrasjen e paligjshme të civilëve dhe të drejtën për mbledhje paqësore.

“Historia jonë është e mbështetur në Ligjin për të Drejtat dhe Ndryshimin e Parë, i cili garanton të drejtën për mbledhje paqësore, lirinë e fjalës dhe lirinë e shprehjes,” tha Joanne Lin, drejtoresha e Amnesty për Shtetet e Bashkuara.

“Por, siç kemi parë në vendin tonë, këto të drejta mund të vihen në rrezik të madh dhe shpesh janë nën sulm të tmerrshëm, veçanërisht në kohë krizash,” shtoi ajo.

Raporti thotë se ndërlikimet janë për shkak të pandemisë së virusit Corona, e cila ka prodhuar bllokime dhe anulime në të gjithë vendin, si dhe “përgjigje joadekuate dhe të pabarabartë të qeverisë”, e cila ka pasur një ndikim disproporcional dhe diskriminues për shumë njerëz bazuar në raca dhe situata socio-ekonomike. si dhe karakteristikat e tjera.

Pandemia gjithashtu preku të burgosurit në Shtetet e Bashkuara.

Raporti përfshiu vitin 2020, vitin e fundit në të cilin Donald Trump ishte në pushtet dhe thotë se “administrata e tij ka përkeqësuar situatën e të drejtave të njeriut, si brenda ashtu edhe jashtë saj”.

Amnesty pretendon se të paktën 1000 njerëz u vranë nga armët e zjarrit të policisë dhe se të dhënat në dispozicion tregojnë se afrikano-amerikanët u vranë në mënyrë disproporcionale në ato raste.

Më tej, forcat e sigurisë “shkelën të drejtat e njeriut të atyre që protestuan kundër vrasjeve të paligjshme të afrikano-amerikanëve dhe bënë thirrje për reformë policore”.

Amnesty ka dokumentuar 125 raste të veçanta të veprimeve të paligjshme policore kundër protestuesve në 40 shtete midis 26 majit dhe 5 qershorit, tha raporti.