Home BOTA Amnesty International-Evropës: Mos i ktheni refugjatët afganë

Amnesty International-Evropës: Mos i ktheni refugjatët afganë

0

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

AI vlerëson se politika e deportimit në këtë vend të pasigurt do të shkaktojë dëme serioze për ata që janë prekur, shkruan Al Jazeera, .
Organizata për të drejtat e njeriut Amnesty International bëri thirrje të enjten për të ndaluar kthimin e refugjatëve afganë, të cilët nuk mund të marrin azil në ato vende në Afganistan, duke thënë se politika e deportimit në atë tokë të pasigurt do të shkaktojë dëm serioz për ata që janë prekur.
Thirrja vjen pas rritjes së dhunës në Afganistan gjatë viteve të fundit që kur talebanët u vendosën në të gjithë vendin, ku qytetet, përfshirë kryeqytetin e Kabulit, u goditën nga një valë sulmesh vetëvrasëse.
‘Amnesty International i bën thirrje të gjitha vendeve evropiane të zbatojnë moratoriume për kthimin e tyre në Afganistan deri sa të përmbushen kushtet për një kthim të sigurt dhe dinjitoz’, tha raporti të enjten. Ata gjithashtu theksojnë se qeveria afgane nuk duhet të bashkëpunojë në kthimin e njerëzve, pavarësisht varësisë së saj nga ndihma e huaj.
Raporti erdhi pas një rritjeje të madhe të numrit të afganëve që ktheheshin nga Evropa, ose për shkak të deportimit me forcë ose të ashtuquajturës kthimi vullnetar i asistuar. Numri i kthimeve pothuajse është trefishuar, nga 3,290 në vitin 2015 në 9,460 gjatë vitin 2016./

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë