Drejtuesit e opozitës në Izrael kanë arritur një marrëveshje për të formuar një qeveri koalicioni, duke hequr Benjamin Netanyahu-n nga posti i kryeministrit pas 12 vjetësh.

Përpara afatit kushtetues, Yair Lapid, kreu i partisë qendrore Yesh Atid, arriti të arrijë një marrëveshje me udhëheqësit e partive të tjera të opozitës, duke përfshirë nacionalistin e krahut të djathtë Naftali Bennett, udhëheqësin e partisë Yamina.

Si kryeministër i caktuar për qeverinë e re, Lapid informoi Presidentin izraelit Reuven Rivlin se ai kishte mbështetjen e shumicës për përbërjen e qeverisë së re.

Rivlin përgëzoi Lapid dhe partnerët e tij të koalicionit në Twitter.

Qeveria e re e koalicionit të Izraelit do të përbëhet nga një total prej tetë partish politike me një total prej 62 anëtarësh në parlament.

Sipas marrëveshjes së koalicionit, Bennett do të jetë i pari që do të drejtojë qeverinë si kryeministri i ri i Izraelit, dhe pastaj Lapid do të vijë në atë pozicion me rotacion pas dy vjetësh.

Netanyahu dhe partia e tij Likud po kërkojnë që të djathtët që të mos mbështesin koalicionin e ri dhe qeveria e re izraelite duhet të fitojë zyrtarisht besimin e një mazhorance në Knesset, parlamenti izraelit me 120 vende të Izraelit, jo më vonë se 14 qershor.

Formimi i një qeverie të re në Izrael do të parandalojë thirrjen e zgjedhjeve të pesta parlamentare në dy vitet e fundit.

Një qeveri e re e koalicionit do të shënonte fundin e qeverisjes 12-vjeçare të kryeministrit izraelit Netanyahu, i cili ka qenë në detyrë që nga marsi 2009.

Pasiguria politike në Izrael do të vazhdojë për disa ditë të tjera pasi deputeti i partisë së Bennett, Nir Orbach tashmë ka thënë se ai nuk do të mbështesë koalicionin e ri.