Stuhitë e mëdha të dimrit, të ftohtit ekstrem dhe ndërprerjet e energjisë kanë mbyllur më shumë se 2,000 vende të vaksinimit dhe kanë vonuar shpërndarjen e gjashtë milion dozave të vaksinave në të 50 shtetet javën e kaluar, tha këshilltari i lartë i Shtëpisë së Bardhë Andy Slavitt.

“Ne parashikojmë që të gjitha dozat e mbetura do të dorëzohen në javën e ardhshme dhe shumica e tyre do të dorëzohen në ditët e ardhshme,” tha Slavitt, sipas Zërit të Amerikës.

Moti shkaktoi ndërprerje në të gjithë zinxhirin e furnizimit, tha Slavitt.

Kushtet e motit po përmirësohen dhe dërgesat janë përsëri në rrugën e duhur, me 1.4 milion doza që dorëzohen të premten, tha Slavitt, duke shtuar, megjithatë, se do të duhet kohë për të pastruar gjithçka.

Moti ekstrem është përhapur në pjesë të mëdha të SHBA që nga 14 shkurti.

Reshjet e mëdha të borës dhe temperaturat rekord të ulëta goditën Oklahoma dhe Arkansas dhe shkaktuan ndërprerje të energjisë në të gjithë Teksasin.

Stuhitë prishën përpjekjet e administratës Biden për të rritur furnizimet e vaksinave. Në fillim të muajit, mesatarisht, më shumë se 1.5 milion doza u dorëzuan çdo ditë.

Të dhënat paraprake nga java e kaluar tregojnë një rënie të ndjeshme, por numrat e plotë nuk janë ende në dispozicion.

Fabrikat e paketimit të vaksinave të ndërmarrjes farmaceutike Moderna dolën jashtë funksionit për shkak të stuhisë së dimrit dhe mbyllja e rrugëve vonoi dërgesat midis vendeve të prodhimit, shpërndarjes dhe dërgesës.