Skip to content

Australi: senatorja indigjene quan kolonialiste Mbretëreshën Elizabeth

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Senatorja e të Gjelbërve, Lydia Thorpe, i tha dhomës së sipërme me grushtin e djathtë të ngritur: “Zotohem për besnikëri të vërtetë ndaj Madhërisë së Saj sundimtares koloniale, Mbretëreshës Elizabeth II”. Mbretëresha 96-vjeçare është gjithashtu kreu i shtetit të Australisë.

Presidentja e Senatit Sue Lines i tha Thorpe, një grua e popullit indigjen DjabWurrung Gunnai Gunditjmara, se asaj do t’i duhej të recitonte garancinë — një lloj betimi parlamentar që nuk i referohet Zotit — siç është shkruar.

Pas një pauze, Thorpe, një senatore që nga shtatori 2020, e cila u rizgjodh në zgjedhjet federale të majit, recitoi saktë sigurinë. Një zëdhënës i Buckingham Palace nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment.

Udhëheqësit aborigjenë, njerëzit indigjenë të Australisë, kanë punuar shumë për breza të tërë për të siguruar njohjen e padrejtësive të vuajtura nga populli i tyre që nga fillimi i kolonializmit evropian në vitet 1700.

Kryeministri Anthony Albanese po kërkon ndryshime në Kushtetutë për të njohur pakicat indigjene dhe për t’u kërkuar qeverive që të konsultohen me njerëzit aborigjenë për vendimet që ndikojnë në jetën e tyre.

Dje, të shtunën, ai zbuloi formulimin e një projektpyetje për referendum për këtë plan. /tesheshi.com/

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë