Australia dhe Zelanda e Re shprehën shqetësim të hënën në lidhje me ngjarjet në Hong Kong dhe situatën e të drejtave të njeriut në provincën Xinjiang të Kinës, me të dy vendet që përpiqen të marrin një qëndrim të bashkuar ndaj partnerit të tyre më të madh tregtar.

Në takimin e parë fizik të udhëheqësve të dy vendeve në më shumë se 15 muaj, Australia dhe Zelanda e Re treguan një qëndrim të bashkuar ndaj Kinës.

Një udhëtim pa karantinë midis Australisë dhe Zelandës së Re u krijua në prill, pasi të dy vendet shtypën përhapjen e COVID-19, e cila lejoi Kryeministrin australian Scott Morrison të vizitonte Zelandën e Re.

Një qëndrim i vendosur për çështje të rëndësishme

Bisedimet midis dy kryeministrave u përqëndruan, ndër të tjera, në Kinë.

Australia aktualisht është në mosmarrëveshje me Pekinin, ndërsa Zelanda e Re po afrohet në mënyrë më fleksibile, prandaj komentuesit politikë dhe media kanë sugjeruar që Wellingtoni të mos mbajë një qëndrim të fortë për çështjet e të drejtave të njeriut në Kinë.

Kryeministrja e Zelandës së Re Jacinda Ardern e hodhi poshtë atë, duke thënë se Zelanda e Re dhe Australia kishin pikëpamje të ngjashme për çështje të tilla si tregtia dhe të drejtat e njeriut.

“Ju do të shihni se Australia dhe Zelanda e Re si një e tërë janë pozicionuar vazhdimisht në të njëjtat vende për këto çështje, kështu që unë hedh poshtë çdo sugjerim që ne nuk duhet të marrim një qëndrim të prerë për këto çështje jashtëzakonisht të rëndësishme,” tha Ardern në një konferencë të përbashkët shtypi.

Morrison mbështeti Ardernin, duke thënë se Australia dhe Zelanda e Re janë shtete tregtare, por që asnjëra nuk do të tregtojë kurrë sovranitetin e tyre.

“Unë mendoj se ne, si partnerë të shkëlqyeshëm, miq, aleatë dhe familje, jemi larg atyre që do të përpiqen të na ndajnë dhe të dështojnë,” tha ai.

Në një deklaratë të përbashkët, të dy kryeministrat shprehën shqetësimin mbi ngjarjet në Hong Kong dhe situatën e të drejtave të njeriut në provincën Xinjiang të Kinës.

Ata i bënë thirrje Pekinit të respektojë të drejtat e njeriut ndaj ujgurëve dhe pakicave të tjera muslimane dhe t’u japë Kombeve të Bashkuara dhe vëzhguesve të tjerë të pavarur hyrje të papenguar në rajon.

Arrestimet e ujgurëve muslimanë në Xinjiang

Pekini mohon akuzat për arrestime masive të ujgurëve muslimanë në Xinjiang dhe llogari me aktivistët pro-demokracisë në Hong Kong.

Kina është përpjekur të kufizojë importet e produkteve australiane, të tilla si elbi, vera dhe viçi, në muajt e fundit dhe Organizata Botërore e Tregtisë (OBT) tha javën e kaluar se do të ngrinte një komision për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve për të zgjidhur mosmarrëveshjen e elbit.

Përpara vizitës së Morrison, Zelanda e Re njoftoi se do të mbështeste Canberra.

Lidhjet ekonomike të Zelandës së Re me Kinën po forcohen dhe të dy vendet kanë zgjeruar marrëveshjen e tyre të tregtisë së lirë këtë vit.