Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re

Qeveria britanike pësoi një tjetër pengesë gjyqësore në politikën e saj të migracionit të enjten pasi u dënua për strehimin “sistematik” dhe “të paligjshëm” të azilkërkuesve të mitur të pashoqëruar në hotele.

Shoqata bamirëse “Çdo fëmijë i mbrojtur nga trafikimi” (ECPAT) ka ngritur padi kundër Ministrisë së Brendshme, e cila shqyrton kërkesat për azil, duke thënë se ky lloj strehimi “nuk është i përshtatshëm”.

Në vendim, gjyqtari e vlerësoi këtë praktikë si “të paligjshme”, duke thënë se mundësia e vendosjes së fëmijëve në hotele “duhet të përdoret për një kohë të shkurtër dhe në situata vërtet emergjente”.

Për vite me radhë, Britania e Madhe po lufton me një sistem të mbingarkuar azili që vështirë se mund t’u përgjigjet kërkesave dhe vendi dëshiron të reduktojë fluksin e emigrantëve, veçanërisht të paligjshëm.

“Të paktën që nga dhjetori 2021, praktika e vendosjes së fëmijëve në hotele, jashtë mbrojtjes së autoriteteve vendore, ka qenë sistematike dhe e zakonshme”, theksoi gjyqtari, duke vlerësuar se “kapërcente kufijtë e duhur”.

Detyrat bazë

Në të njëjtën kohë, ai dënoi asamblenë lokale të Kentit, një provincë në juglindje të Anglisë, ku një numër i madh emigrantësh mbërrijnë, kryesisht nga Franca, përmes Kanalit anglez, me varka të vogla, duke e akuzuar atë se “nuk pranoi dhe të sigurojë kujdesin për fëmijët azilkërkues të pashoqëruar kur është informuar Ministria e Punëve të Brendshme”.

“Të garantosh sigurinë dhe mirëqenien e fëmijëve të pashoqëruar dhe të kujdesesh për ta është një nga detyrat themelore të një shteti të qytetëruar,” vuri në dukje gjyqtari, duke kërkuar nga qeveria dhe asambleja vendore të ndryshojnë praktikën aktuale “sa më shpejt të jetë e mundur”.

Nga diskutimet e zhvilluara në fillim të korrikut, u dëshmua se nuk dihet se ku kanë shkuar 154 të mitur nga hoteli ku kanë qëndruar, mes tyre edhe një 12-vjeçar.

Vendimi konfirmon se është e paligjshme “trajtimi i fëmijëve në mënyra të ndryshme bazuar në statusin e tyre të imigracionit”, tha Patricia Durr, drejtore e ECPAT.

Por “është turp që kaq shumë fëmijë, dhe ata më të rrezikuarit, nuk e dinë se ku janë dhe mund të ekspozohen ndaj rreziqeve serioze për shkak të veprimeve të paligjshme të ministrisë dhe asamblesë lokale të Kentit”, shtoi ajo. /tesheshi.com/

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re