Një ditë djaloshi shkoi te babai i tij dhe e pyeti: “Baba, sa është vlera e jetës?”

Babai buzëqeshi dhe tha: “Nëse vërtet dëshiron të kuptosh vlerën e jetës tënde, atëherë duhet të bësh siç them unë.”

Djali u pajtua.

Babai mori një gur dhe ia dha djalit të tij dhe i tha: “Bir, merre këtë gur në treg buzë rrugës dhe pastaj ulu në një vend. Nëse dikush pyet çmimin e tij, thjesht tregoni dy gishtat. Mbaj mend se duhet ta kthesh gurin përsëri në shtëpi.”

Djali e pa atë gur dhe mendoi pse dikush do të blejë një gur kaq të thjeshtë. Prapëseprapë, ai shkoi në pazar, siç tha babai i tij dhe kishte kohë që ishte ulur atje, kur një grua e moshuar iu afrua dhe e pyeti: “Sa kushton ky gur?”

Djali nuk tha asgjë, vetëm ngriti dy gishtat siç tha i ati.

Duke parë këtë, gruaja tha: “Ok. Unë jam gati ta blej këtë gur për 200 rupi.”

Djali nuk e shiti atë gur sipas udhëzimeve të babait të tij dhe u kthye në shtëpi. Ai me kënaqësi i tha babait të tij se zonja ishte gati ta blinte për 200 rupi.

Tani, babai i tij tha: “Kësaj radhe ti do të shkoni në afërsi të një muzeu. Edhe atje nëse dikush ju pyet çmimin e këtij guri, atëherë si më parë ngrini dy gishta.”

Djali shkoi në muze me gurin. Një person e pa atë gur dhe pyeti: “Sa kushton?”

Djali nuk tha më asgjë dhe vetëm ngriti dy gishta.

“Ne rregull. 20 mijë. Unë do ta blej.”, u përgjigj burri.

Djali u befasua kur mësoi se guri mund të vlejë kaq shumë. Ai nuk pranoi ta shiste përsëri atë gur dhe u kthye në shtëpi. I tha babait gjithçka.

Tani, ky baba tha, “Tani merre këtë gur në një dyqan gurësh të çmuar dhe atje gjithashtu nëse dikush të pyet se cili është çmimi vetëm ngrit dy gishta.”

Djali shkoi te dyqani dhe sapo e vuri re shitësi e pyeti menjëherë: “Si e keni gjetur këtë gur. Është kaq i rrallë. Unë dua ta blej këtë gur. Më thuaj, me çfarë çmimi do ta shesësh?”

Djali ngriti dy gishtat pa thënë asgjë.

Njeriu u përgjigj i lumtur: “Sigurisht. Unë do ta blej për 2 milionë.”

Djali u befasua përsëri. Ai përsëri nuk e shiti gurin dhe u kthye në shtëpi.

Pasi arriti në shtëpi, i tha babait të tij: “Baba, dikush është gati të japë 2 milionë për këtë gur, disa vetëm për 200 rupi, ndërsa një tjetër ishte gati të jepte 20 mijë. Si ka kaq shumë ndryshim?”

Babai shpjegoi: “Bir, ti më kërkove të të tregoja vlerën e jetës sate. Kjo është përgjigja juaj.

Vendoseni jetën tuaj në vend të këtij guri dhe më pas vlerësoni vlerën e jetës suaj. Ashtu si çmimi i këtij guri ishte i ndryshëm në vende të ndryshme. E njëjta gjë është edhe me jetën.

Vlera e jetës tënde varet nga vendi ku e vendosni veten.”

/shkollaesuksesit.com