Skip to content

Ballkani Perëndimor, si “han pa porta”

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Bashkimi Evropian ka regjistruar një rritje të madhe të numrit të emigrantëve të paligjshëm që hyjnë në Union nga Ballkani Perëndimor këtë vit, njoftoi Frontex, duke shtuar se numri është pothuajse tre herë më i lartë se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Nga janari deri në maj 2022, Frontex regjistroi gjithsej 40,675 kalime të paligjshme kufitare në rrugën e Ballkanit Perëndimor, pothuajse tre herë më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit 2021.

Kjo është pothuajse gjysma e totalit prej 86,420 kalimesh të paligjshme të kufijve të BE-së në atë periudhë, sipas Frontex, transmeton Reuters.

Sa i përket vetëm majit, “numri i emigrantëve të paligjshëm të zbuluar në rajon është dyfishuar në 12,088,” tha Frontex në një deklaratë, duke shtuar se ata ishin kryesisht nga Siria dhe Afganistani.

Agjencia nuk jep një arsye për rritjen, por sugjeron se shumica e njerëzve që ata zbuluan kishin qenë në Ballkanin Perëndimor për disa kohë përpara se të përpiqeshin të anëtarësoheshin në BE.

Njerëzit që ikin nga lufta në Ukrainë nuk janë përfshirë në të dhëna, tha agjencia.

Sipas të dhënave të fundit të Frontex, më shumë se 5.5 milionë ukrainas i janë bashkuar BE-së që nga fillimi i pushtimit rus në shkurt.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë