Ish-kryenegociatori evropian për Brexit, Michel Barnier, tha se pasojat e vërteta të vendimit britanik për t’u larguar nga Bashkimi Evropian vetëm tani kanë filluar të ndjehen, vite pas referendumit 2016.

Duke përmendur ndryshimet e sjella nga Brexit që nga 1 janari, kur Brexit hyri në fuqi përfundimisht pas periudhës tranzitore, Barnier tha se pengesat tregtare, kufizimet në lëvizje për qytetarët dhe vizat e punës janë të pashmangshme.

“Pasojat e vërteta të referendumit vetëm tani kanë filluar të arrijnë shumë njerëz,” i tha Barnier një tubimi në Zvicër përmes një lidhjeje video nga Parisi. “Realiteti, të cilin të gjithë mund ta shohin, është se Brexit nënkupton kthimin e barrierave tregtare që nuk ekzistonin 47 vjet më parë,” i tha ai Reuters.

Eksportet e reduktuara të ushqimit dhe pijeve

Eksportet e ushqimeve dhe pijeve nga Britania në BE ranë me 75.5 përqind në janar, tha Federata Britanike e Ushqimit dhe Pijeve, duke ia atribuar shumicën e kësaj barrierave pas Brexit.

Qeveria britanike thotë se tregtia me BE është goditur nga pandemia COVID-19 dhe problemet me të cilat përballen kompanitë në përshtatjen me rregullat e reja doganore dhe pret që kjo të përmirësohet me kalimin e kohës.

Barnier gjithashtu vuri në dukje se shtetasit britanikë dhe evropianë nuk kanë më të drejtë të lëvizin lirshëm në territorin britanik dhe evropian, duke përmendur si shembull muzikantët që duhet të marrin leje pune.

Ai tha se Brexit është një mësim edhe për Bashkimin Evropian, i cili duhet t’u tregojë qytetarëve të tij se BE përfiton nga të gjithë dhe se nuk është një burokraci e largët dhe indiferente siç përshkruhet shpesh nga mbështetësit e Brexit.

“A e kuptuam mirë njëri-tjetrin?”

Barnier mbrojti rezultatet e tij në negociatat për Marrëveshjen e Shkëputjes BE-MB të nënshkruar në janar 2020 dhe Marrëveshjen e Tregtisë të përfunduar në 24 dhjetor të vitit të kaluar, megjithëse ai mendon nëse ai dhe kryenegociatori i Britanisë David Frost e kuptuan vërtet.

“Ne kemi arritur të arrijmë një marrëveshje (mbi tregtinë) megjithëse ende nuk jam plotësisht i sigurt se e kemi kuptuar mirë njëri-tjetrin gjatë gjithë kohës”, tha Barnier, duke ia atribuar “një pozicioni të caktuar mbi Evropën dhe ndarjes së sovranitetit kombëtar”.

Frosta shihet si arkitekti i strategjisë së Britanisë së Madhe “Brexit” me një marrëveshje tregtare me rreze të kufizuar.

Barnier, një konservator francez, ish-ministër dhe komisioner evropian, është i përkushtuar për integrimin më të thellë të shteteve evropiane.