Largimi i shqiptarëve përmes kanalit të La Manshit përbën një rrezik serioz për jetën e tyre. Mes personave që kalojnë me gomone drejt Britanisë ka edhe gra e fëmijë.

 

Por BBC sëfundmi ka publikuar një lajm tronditës për zhdukjen e 39 fëmijëve shqiptarë që kanë kaluar kanalin e “La Manshit” gjatë muajve të fundit për në Angli.

 

Në artikull thuhet se pothuajse 20% e fëmijëve emigrantë të pashoqëruar nga Shqipëria, të marra nga Këshilli i Qarkut Kent këtë vit janë zhdukur. Autoritetet vendore kanë raportuar se deri më 31 tetor 197 fëmijë shqiptarë kanë hyrë  ilegalisht në Angli, ku 39 prej të cilëve rezultojnë të zhdukur.

 

Gazetarit britanik Simon Jones thekson faktin se nuk ka asnjë gjurmë prej tyre që prej momentit që kur janë regjistruar nëpër zyrat e emigracionit në Angli. Po ashtu BBC thekson se bëhet fjalë për fëmijë që nuk kanë mbushur 18 vjeç dhe që kanë hyrë në vend gjatë kohëve të fundit.

 

Këshilli tha se 197 fëmijë shqiptarë në njësinë e pranimit në Kent të Ministrisë së Brendshme, iu nënshtruan kujdesit nga 1 janari deri më 31 tetor. Drejtuesit e poltikave të emigracionit kanë ngritur shqetësimin se fëmijët e zhdukur mund të jenë trafikuar ose shfrytëzuar për qëllime të tjera.

 

Jones shtoi se deri më 7 nëntor, 39 prej tyre ishin regjistruar si të zhdukur. Shifrat e qeverisë të mbledhura nga BBC tregojnë se 44,122 njerëz që kanë kaluar me varka të vogla deri më tani këtë vit, krahasuar me 28,461 që mbërritën në vitin 2021.

 

Kjo kontribuoi në mbipopullimin në qendrën e përpunimit Manston në Kent, e cila në një moment mbante më shumë se dyfishin e kapacitetit të saj, me rreth 4000 njerëz.

 

Shkrimi i plotë i gazetarit të BBC Simon Jones:

 

Për një autoritet vendor që merr rolin e kujdestarit të një fëmije, vetëm një i ri i zhdukur është shumë.

 

Për Këshillin e Qarkut Kent, të mos dihet se ku ndodheshin 39 nga fëmijët shqiptarë për të cilët ishte ngarkuar të kujdesej, duhet të jetë jashtëzakonisht shqetësuese.

 

Këshilli thotë sinqerisht se mund të jetë shumë e vështirë të parandalosh që disa fëmijë të zhduken.

 

Ai po përpiqet të identifikojë në mënyrë proaktive ata që mund të jenë në rrezik shfrytëzimi dhe, kur të gjenden fëmijët e humbur, do të kryejë një përmbledhje për të parë nëse mund të nxirren mësime.

 

Sigurisht që është ndjerë nën presion vitet e fundit për numrin e fëmijëve azilkërkues që i është kërkuar të marrë përsipër, ndonjëherë duke refuzuar të pranojë më, duke thënë se shërbimet ishin në pikën e thyerjes.

 

Tani, më shumë fëmijë të pashoqëruar po shpërndahen në të gjithë vendin. Por sfida e mbrojtjes së këtyre fëmijëve nga dëmtimi i mundshëm mbetet shumë reale.

 

Më shumë se 12,000 emigrantë nga Shqipëria kanë arritur në Mbretërinë e Bashkuar me anije deri më tani këtë vit – një rritje prej gati 4,000% krahasuar me vitin 2021.

 

Çështja është theksuar nga ministri i Emigracionit Robert Jenrick, i cili tha se në disa varka të vogla 80% e atyre që ishin në bord ishin nga Shqipëria.

 

Laura Durán, drejtuese e politikave, avokimit dhe kërkimit për Ecpat UK tha se ky ishte një numër “vërtet i lartë” i fëmijëve të zhdukur.

 

Ajo tha: “Ne jemi vërtet të shqetësuar se ata janë në rrezik të shfrytëzimit ose janë trafikuar efektivisht.

 

“Ata mund të përballen me shfrytëzimin e punës në industri të ndryshme si ndërtimi ose lavazhet; ata mund të shfrytëzohen kriminalisht në shpërndarjen e drogës ose në fermat e kanabisit, ose mund të shfrytëzohen seksualisht.”

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re