Bashkimi Evropian i ka bërë thirrje Izraelit të ndalojë shkatërrimin e shtëpive palestineze dhe në vend të kësaj të lehtësojë qasjen në ndihmë humanitare për komunitetet palestineze.

“Blloku evropian kundërshton me forcë politikën e zgjidhjes së Izraelit dhe veprimet e ndërmarra në këtë kontekst, të tilla si zhvendosjet me forcë, dëbimet, prishjet dhe konfiskimet e shtëpive”, tha një zëdhënës i politikës së jashtme dhe të sigurisë së Komisionit Evropian në një deklaratë.

Sipas Bashkimit Evropian, gati 60 palestinezë, përfshirë 35 fëmijë, janë zhvendosur që kur forcat izraelite kapën dhe shkatërruan 46 ndërtesa që u përkisnin familjeve palestineze në Hamsi al-Foqa në luginën veriore të Jordanit.

“Për fat të keq, tendenca e konfiskimit dhe shkatërrimit u pa vitin e kaluar, të cilin Izraeli vazhdoi pavarësisht nga pandemia e COVID-19,” tha deklarata.

BE i konsideron veprimet izraelite “të paligjshme sipas ligjit ndërkombëtar dhe një pengesë për një zgjidhje të qëndrueshme midis dy vendeve,” shtoi zëdhënësi.

I inkurajuar nga e ashtuquajtura “Marrëveshje e Shekullit” e ish-presidentit Donald Trump, kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu njoftoi majin e kaluar se qeveria e tij do të aneksonte zyrtarisht Luginën e Jordanit dhe të gjitha vendbanimet hebraike të ndërtuara në mënyrë të paligjshme në Bregun Perëndimor.

Ashtu si Turqia dhe shumica e bashkësisë ndërkombëtare, BE nuk e njeh sovranitetin e Izraelit mbi territoret që ka okupuar që nga viti 1967. BE i ka bërë thirrje në mënyrë të përsëritur Izraelit të pezullojë të gjitha aktivitetet e vendosjes dhe të shkatërrojë ato ekzistuese të ndërtuara që nga viti 2001.