Ministrat e Jashtëm të Bashkimit Evropian (BE) ranë dakord për të vendosur sanksione mbi shkeljet e të drejtave të njeriut kundër pakicës ujgure.

BE vendosi masa kufizuese ndaj katër individëve kinezë dhe një kompanie për abuzime dhe ndalime arbitrare në shkallë të gjerë të ujgurëve në rajonin Xinjiang të Kinës.

Sipas vendimit, katër zyrtarë të lartë të partisë kineze: Hailun Zhu, Junzheng Wang, Mingshan Wang dhe Mingguo Chen, nuk mund të hyjnë në territorin e BE-së dhe pasuritë e tyre do të ngrihen pasi “janë përgjegjës për shkeljet serioze të të drejtave të njeriut në Kinë, në veçanti ndalime arbitrare në shkallë të gjerë dhe trajtime degraduese të shkaktuara ndaj ujgurët dhe njerëzve nga pakicat e tjera etnike muslimane, si dhe shkelje sistematike të lirisë së tyre të fesë ose besimit”.

Hailun Zhu, si ish-sekretar i Komitetit të Çështjeve Politike dhe Ligjore të Xinjiang-ut, ishte arkitekti i “programit të mbikëqyrjes, ndalimit dhe indoktrinimit në shkallë të gjerë që synonte ujgurët dhe njerëzit nga pakicat e tjera etnike myslimane”.

Junzheng Wangs, si sekretar partie dhe komisar politik mbikëqyri “përdorimin sistematik të ujgurëve dhe njerëzve nga pakicat e tjera etnike muslimane si një forcë punëtore e detyruar, veçanërisht në fushat e pambukut”.

Mingshan Wang dhe Mingguo Chen, si ish-drejtor dhe zv/sekretar partie dhe drejtor i Byrosë së Sigurisë Publike në Xinjiang, “prezantuan një program të madh të dhënash të përdorur për të gjurmuar miliona ujgurë në rajonin Xinjiang për të veçuar ata që konsiderohet se mund paraqesin kërcënim dhe të dërgohen në kampe të paraburgimit”.

Me të njëjtin vendim, ministrat e jashtëm të BE-së urdhëruan gjithashtu një ngrirje të pasurive dhe një ndalim të udhëtimit për shtatë individë të tjerë dhe tre kompani të tjera nga Rusia, Koreja e Veriut, Libia, Sudani i Jugut dhe Eritrea.

Masat u miratuan në kuadrin e Regjimit Global të Sanksioneve për të Drejtat e Njeriut të BE-së.

Më 2 mars, BE miratoi sanksione për herë të parë nën këtë skemë. Masat synuan katër zyrtarë të lartë rusë të përfshirë në dënimin dhe ndalimin e opozitarit Alexey Navalny.

Regjimi i sanksioneve, i miratuar në vitin 2020, i mundëson BE-së të vërë në shënjestër individë, entitete dhe organe të tjerë përgjegjës për shkeljet serioze të të drejtave të njeriut.

Kjo nënkupton ndalimin e udhëtimit dhe ngrirjen e pasurisë për ata që janë përgjegjës për abuzimet e të drejtave të njeriut. BE ndalon individët dhe kompanitë evropiane të vendosin fonde në dispozicion të atyre të listuar.

Në një vendim të veçantë, ministrat e jashtëm të BE vendosën kufizime për 11 anëtarë të juntës ushtarake të Mianmarit mbi grusht shtetin dhe shtypjen e protestuesve civilë.