Home BOTA Berlusconi nuk do kandidojë për president

Berlusconi nuk do kandidojë për president

0
Berlusconi nuk do kandidojë për president

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Ish-kryeministri italian Silvio Berlusconi tërhoqi kandidaturën e tij të diskutueshme për presidencën e Italisë, por gjithashtu refuzoi të mbështesë kryeministrin aktual Mario Draghi për këtë post.

“Kam vendosur të bëj një hap tjetër në rrugën drejt përgjegjësisë kombëtare, duke u kërkuar atyre që kanë vënë në dukje emrin tim si President i Republikës të japin dorëheqjen”, tha Berlusconi në një deklaratë.

Kandidimi i 85-vjeçarit Berlusconi nuk kishte gjasa duke pasur parasysh karrierën e tij të shënuar nga skandale, probleme të vazhdueshme ligjore dhe përkeqësim të shëndetit.

Vendimi, pas një video-konference me zyrtarë të tjerë të bllokut konservator të Italisë, mund ta bëjë më të lehtë arritjen e një marrëveshjeje për një president të ri. Por Draghi, i cili konsiderohet ndër kandidatët më të rëndësishëm, nuk mori mbështetjen e Berlusconit.

Zgjedhjet do të vendosen nga 1,009 delegatë, që përfaqësojnë anëtarët e dy dhomave të parlamentit plus përfaqësuesit rajonalë.

Në tre raundet e para të votimit nevojitet një shumicë prej dy të tretash, ndërsa në raundin e katërt nevojitet një shumicë prej 505 votash, i cili është caktuar të enjten dhe mund të jetë vendimtar.

Presidenti i Italisë aktualisht është Sergio Mattarella, mandati shtatëvjeçar i të cilit përfundon më 3 shkurt. Përveç Draghit, kandidatë janë edhe ish-kryetari i dhomës së ulët të parlamentit, Pier Ferdinando Casini dhe Xhuliano Amato, ish-kryeministër.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë