Bashkimi Evropian të hënën i bëri thirrje ambasadorit rus që t’i paraqesë atij një protestë kundër vendimit të Moskës për të ndaluar hyrjen e tetë zyrtarëve të BE në Rusi.

“Ambasadori rus është ftuar dhe do të pritet këtë pasdite nga Sekretari i Përgjithshëm i Komisionit dhe Shërbimi Evropian i Veprimit të Jashtëm, në mënyrë që të japë një mesazh të dënimit të fortë,” tha zëdhënësi i Komisionit Peter Stano.

Ministria e Jashtme e Rusisë ndaloi të premten hyrjen në Rusi të tetë zyrtarëve evropianë, duke përfshirë Presidentin e Parlamentit Evropian David Sassoli dhe Zëvendës Presidenten e Komisionit Vera Jourova, si dhe gjashtë zyrtarë të tjerë nga vendet anëtare.

Vendimi i Rusisë u dënua menjëherë nga udhëheqësit e tre institucioneve evropiane.

“Ne dënojmë me forcë vendimin e autoriteteve ruse për të ndaluar hyrjen në Rusi të tetë shtetasve të Bashkimit Evropian,” u tha një deklaratë e përbashkët nga Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel, Presidentja e Komisionit Ursula von der Leyen dhe Parlamenti David Sassoli.

“Kjo lëvizje është e papranueshme, e pabazuar ligjërisht dhe e drejtpërdrejtë kundër Bashkimit Evropian dhe jo vetëm kundër individëve në fjalë,” shtoi deklarata.

Rusia ka thënë se ka ndaluar hyrjen e tetë zyrtarëve nga vendet e Bashkimit Evropian në shenjë hakmarrje për sanksionet e BE-së të vendosura ndaj qytetarëve rusë.