Rripi i Gaza-s aktualisht është duke përjetuar përleshje me intensitet të ndryshëm midis forcave okupuese izraelite dhe fraksioneve të rezistencës palestineze në një zonë të vlerësuar në 25 kilometra, disa prej të cilave janë beteja vendimtare, sipas ekspertit ushtarak gjeneral Fayez Al-Duwairi.

Luftimet aktualisht përfshijnë – sipas asaj që tha Al-Duëairi në një analizë për Al-Jazeera-n – linja të jashtme dhe të brendshme, bazuar në rrjedhën e operacioneve të transmetuara nga toka.

Beit Hanoun, Beit Lahia, Kampi Al-Shati, Wadi Gaza dhe zona të tjera fqinje janë linjat e jashtme të betejës, dhe zona e tyre vlerësohet në 19 kilometra, sipas gjeneralit të ushtrisë Duwairi.

Sipas Al-Duwairi-t, përleshjet në ato vende ndryshojnë në intensitet bazuar në të dhënat duke përfshirë praninë, lëvizjen dhe vendosjen e forcave pushtuese.

Në përputhje me këtë, shton Al-Duwairi, kur forcat pushtuese lëvizin nga një vend në tjetrin, ata i lënë disa prej tyre për t’u përqendruar dhe pozicionuar dhe për t’iu kundërvënë çdo sulmi të mundshëm ndaj forcave që avancojnë në brendësi të vendit.

Ai vlerëson se kjo vijë e jashtme e konfliktit është e gjatë 19 kilometra, ndërsa zonat e Sheikh Radwan, Rruga Al-Jalaa dhe zona Saraya përfaqësojnë beteja vendimtare në një zonë prej rreth gjashtë kilometrash.

Al-Duwairi tha se këto zona po dëshmojnë veçanërisht konflikte në tre nivele: përplasje, konflikte në distancë zero dhe operacione që zhvillohen prapa linjave të forcave izraelite.

Siç thotë Al-Duwairi, janë disa arritje të bëra nga ushtria pushtuese në terren, por më pas të detyruara të tërhiqen prej tyre nga fraksionet e rezistencës, që do të thotë se janë beteja të lëvizshme të përqendruara në gjashtë kilometrat e përmendur.

Për shembull, gjatë 24 orëve të fundit, forcat pushtuese izraelite u përpoqën të depërtojnë në zonën e Saraya-s, por u detyruan të tërhiqen, ndërkohë që luftimet po zhvillohen aktualisht thellë në rajonin perëndimor të Gaza-s në një zonë që varion midis 1,800 dhe 2,000 metra.

Zona prej 25 kilometrash ku po zhvillohen përleshjet aktualisht konsiderohet shumë e vogël në krahasim me madhësinë e forcave izraelite që janë dislokuar, sipas Al-Duwairi-t, i cili thotë se kjo është për shkak të këshillave amerikane, të cilat kanë kërkuar që të mos përpiqen të kapin të gjithë sektorët menjëherë për të shmangur atë që do ta kthente në një eksperiment të dështuar, siç ndodhi me SHBA-në në Vietnam, Irak dhe Afganistan.

Kështu, forcat e mëdha izraelite që veprojnë aktualisht po përpiqen të arrijnë një objektiv specifik në një zonë të vogël, sipas Al-Duwairi-t, i cili vlerëson se forcat izraelite që sulmojnë Gaza-n në 5 divizione janë ekuivalente me rreth 120,000 luftëtarë.

Al-Duwairi pret që çështja të përfundojë me një sulm izraelit në Rripin jugor të Gaza-s, pasi ose do të pushtojë kënetën veriore dhe do të përpiqet të kërkojë një fitore që mund të jetë më e lehtë në jug, ose do të kontrollojë veriun dhe më pas do të lëvizë në jug.

Dilema e tuneleve

Lidhur me përpjekjen e Izraelit për të shkatërruar tunelet që i përkasin Brigadës Al-Qassam, Al-Duwairi tha se për momentin Izraeli po mbështetet më së shumti në përdorimin e bombës GBU-28 për shembjen e tuneleve të përmendura, e cila peshon 2291 kilogramë.

Kjo bombë mund të depërtojë në beton në një thellësi prej 6 metrash dhe të arrijë një thellësi prej 30 metrash në tokë të zakonshme, por – sipas Al-Duëairi-t – ushtria izraelite nuk është në gjendje të arrinte objektivin për shkak të kompleksitetit të rrjetit të tuneleve.

Aktualisht, Shtetet e Bashkuara kanë filluar të furnizojnë Izraelin me bomba GBU-57, së bashku me katër mjete ajrore pa pilot MQ-9 të cilat janë shumë të afta për të kapur imazhe të nëntokës.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re