Një projektvendim i Gjykatës së Lartë të SHBA-së për abortin, i cili doli në publik në fillim të këtij muaji, mund të nënkuptojë se gjykata do të kalojë në martesën e të njëjtit seks, të drejtën për kontracepsion dhe të drejta të tjera pas të drejtës për abort, tha presidenti amerikan Joe Biden të mërkurën.

“Kujtoni atë që po ju them: ata do të kalojnë në (…) vendimin e Gjykatës së Lartë për të drejtën e martesës së të njëjtit seks,” i tha Biden një grupi donatorësh në Çikago, duke shtuar se kontracepsioni ishte gjithashtu nën sulm.

“Këto vendime do të jenë të disponueshme për të gjithë dhe do të shkaktojnë përçarje të mëtejshme në Shtetet e Bashkuara. Ne do të debatojmë për gjëra për të cilat nuk duhet të debatojmë,” shtoi presidenti amerikan.

Pasi një draft i opinionit të shumicës së Dhomës Gjyqësore u zbulua në fillim të këtij muaji, duke sugjeruar se Gjykata e Lartë mund të anulonte vendimin e vitit 1973 kundër Roe kundër Ëade për legalizimin e abortit në të gjithë vendin, Biden u kërkoi votuesve javën e kaluar që të mbrojnë të drejtën për abort duke votuar në zgjedhjet e nëntorit për kandidatët që mbështesin këtë të drejtë.