Presidenti i zgjedhur Joe Biden paralajmëroi se “njerëzit mund të vdesin” nëse presidenti aktual Donald Trump vazhdon të pengojë tranzicionin.

Duke folur në Delaëare, Biden theksoi se koordinimi është i nevojshëm në luftën kundër koronavirusit dhe e quajti “plotësisht të papërgjegjshëm” refuzimin e Trump për të pranuar humbjen në zgjedhjet e 3 nëntorit.

Biden fitoi 306 votues në zgjedhje, duke tejkaluar 270 të nevojshmet

Në një fjalim të hënën, në lidhje me tranzicionin e bllokuar, ai tha, “A e kupton ndokush këtë? Fjala është për të shpëtuar jetë, nuk është një ekzagjerim.”

“Njerëzit mund të vdesin nëse nuk koordinohemi”, theksoi ai.

Agjencia qeveritare e ngarkuar për fillimin e procesit të tranzicionit në administratën e re presidenciale (GSA) nuk i ka njohur ende Biden dhe Kamala Harris si fitues, duke i lënë ata pa akses në informimet e ndjeshme të qeverisë, të cilat zakonisht i jepen administratës së ardhshme.

Këshilltarët e presidentit të zgjedhur në mënyrë demokratike gjithashtu thonë se refuzimi i Trump për të pranuar humbjen gjithashtu do të thotë që ekipi i Biden është i përjashtuar nga planifikimi i një strategjie vaksinimi.

Duke e quajtur shpërndarjen e vaksinës një “ndërmarrje të madhe, të madhe”, Biden tha se ekipi i tij do të vonohej “një muaj, një muaj e gjysmë” nëse do të duhej të priste përurimin e tij më 20 janar për të filluar punën për të.

I pyetur nëse ai do t’u jepte një nxitje udhëheqësve federalë për të rivendosur karantinën, Biden shmangu një përgjigje të qartë, duke u kërkuar vetëm zyrtarëve të inkurajonin mbajtjen e maskave.

 

loading...