Skip to content

Bie jetëgjatësia në Gjermani

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Jetëgjatësia mesatare në Gjermani ra ndjeshëm midis 2019 dhe 2021, sipas Zyrës kombëtare të statistikave, një ndryshim që i atribuohet numrit jashtëzakonisht të lartë të vdekjeve gjatë pandemisë së koronavirusit.

Sipas Zyrës Federale të Statistikave, jetëgjatësia tek vajzat e sapolindura vitin e kaluar ishte 83.2 vjet dhe për djemtë 78.2 vjet. Kjo ishte një rënie me 0.4, përkatësisht 0.6 vjet krahasuar me vitin 2019, viti i fundit para pandemisë.

“Arsyeja kryesore për këtë zhvillim janë shifrat jashtëzakonisht të larta të vdekjeve gjatë valëve të COVID-19”, thuhet në deklaratën e Zyrës.

Rritja e përqindjes së të moshuarve në popullsinë gjermane ka çuar në pritjet gjatë 20 viteve të fundit për rritjen e numrit të vdekjeve, tha zyra, ndërsa jetëgjatësia ishte rritur përpara pandemisë.

Para pandemisë së COVID-19, numri i vdekjeve rritej mesatarisht me 1-2 për qind në vit. Në 2020 vdekjet u rritën me 5 për qind ndërsa vitin e kaluar 4 për qind, treguan statistikat – që do të thotë se kishte 70 mijë deri në 100 mijë vdekje më shumë gjatë dy viteve nga pritet statistike.

Burimi: AA

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë