Rrjeti Sirian i të Drejtave të Njeriut (SNHR) tha se forcat e Presidentit Bashar al-Assad në Siri kryen sulme me bomba fuçi 81,916 herë gjatë luftës civile.

SNHR, e cila raporton mbi shkeljet e të drejtave të njeriut në Siri, botoi një raport mbi sulmet e kryera në periudhën nga korriku 2012 deri në prill 2021, në të cilat u përdorën bomba fuçi.

Sipas raportit, sulmet nga regjimi i Asadit duke përdorur bomba fuçi në zonat e populluara të kontrolluara nga opozita vranë 11,087 civilë, përfshirë 1,821 fëmijë dhe 1,780 gra.

Që nga viti 2012, forcat e Asadit kanë kryer gjithashtu 93 sulme kimike me gaz helmues duke përdorur bomba fuçi të hedhura nga helikopterët.

Bombat me tytë ishin më së shpeshti në Damask, Halep, Dera dhe Idlib.

Qendrat mjekësore u sulmuan me bomba fuçi 104 herë, ndërsa shkollat ​​u shënjestruan 188 herë, xhamitë 205 herë, tregjet 57 herë.

Raporti i SNHR thotë se regjimi përdori këto bomba për të dëbuar civilët.

Bombat me tytë janë një lloj pajisje shpërthyese e improvizuar me prodhim të lirë dhe fuqi të madhe shkatërruese.

Duke përdorur këtë lloj armë kundër civilëve, regjimi dëshiron të arrijë efektin maksimal, i cili do të vrasë më shumë njerëz dhe do të shkatërrojë një zonë më të gjerë, raporton SNHR.

Bombat me tytë janë gjithashtu të njohura si tyta shpërthyese ose bomba fuçi, dhe ato janë tyta të mbushura me eksplozivë që nxirren nga helikopterët dhe shkaktojnë shkatërrim të madh në zonat e populluara.