Emiri i Katarit, Sheik Tamim bin Hamad Al Thani dhe Princi i Kurorës Saudite Mohammed bin Salman patën një bisedë telefonike gjatë së cilës diskutuan problemin e ndotjes së mjedisit, si dhe zhvillimin e energjisë së pastër.

Të dy udhëheqësit diskutuan iniciativat e gjelbërta të Arabisë Saudite dhe Lindjes së Mesme të njoftuar nga Riadi të hënën, njoftoi Agjencia e Lajmeve Katar (QNA).

Ata diskutuan gjithashtu rëndësinë e një qasjeje të përbashkët ndaj sfidave mjedisore në të gjithë rajonin.

Sipas raportit, Sheikh Tamim shprehu mbështetje për iniciativat saudite dhe përpjekje të tjera që do të kontribuojnë në arritjen e qëllimeve mjedisore.

Arabia Saudite synon të nisë dy nisma që synojnë uljen e emetimeve të karbonit si dhe ndotjen dhe degradimin e tokës.

Sipas Bin Salman, iniciativa e gjelbërt e Arabisë Saudite parashikon mbjelljen e 1 mijë miliardë pemëve në vend në dekadat e ardhshme. Ajo synon gjithashtu të zvogëlojë emetimet e karbonit përmes projekteve të energjisë së rinovueshme, të cilat do të prodhojnë 50 përqind të energjisë elektrike të vendit deri në vitin 2030, sipas Agjencisë Saudite të Lajmeve (SNA).

Riadi do të punojë me vendet e tjera arabe në një iniciativë për të mbjellë edhe 40 trilionë pemë në të gjithë Lindjen e Mesme, e cila, sipas raporteve, duhet të jetë një nga programet më të mëdha të pyllëzimit në botë.

Marrëdhëniet midis Arabisë Saudite dhe Katarit filluan të shkriheshin në fillim të këtij viti, pasi Riadi, së bashku me aleatët e tij, Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreinin dhe Egjiptit, ngritën bllokadën tokësore, ajrore dhe detare të Katarit, e cila u vendos në qershor 2017.