Një Kinë gjithnjë e më e fuqishme është një sfidë ndaj rendit botëror dhe po sillet “gjithnjë e më shtypëse” brenda dhe “gjithnjë e më agresive” jashtë vendit ndërsa provon ndikimin e saj në rritje, tha Sekretari i Shtetit i Shteteve të Bashkuara Antony Blinken në një intervistë me televizionin amerikan.

“Ajo që kemi qenë dëshmitarë në vitet e fundit është se Kina po sillet gjithnjë e më shumë në mënyrë shtypëse brenda dhe gjithnjë e më agresive jashtë vendit. Ky është një fakt,” tha Blinken në një intervistë me emisionin 60 Minuta të CBS.

Diplomati i lartë amerikan shtoi se Kina po sillet “gjithnjë e më shumë në mënyra armiqësore”, por kur u pyet nëse Uashingtoni po shkon drejt një konfrontimi ushtarak me Pekinin, Blinken u përgjigj: “Eshtë thellësisht kundër interesave të Kinës dhe Shteteve të Bashkuara për lëvizur në atë drejtim. “

Biden veçoi Kinën si sfidën më të madhe të politikës së jashtme të administratës së tij. Në fjalimin e tij të parë në Kongres të mërkurën e kaluar, ai u zotua të ruajë një prani të fortë ushtarake amerikane në Indo-Paqësor dhe të nxisë zhvillimin teknologjik të SHBA.

Biden shtoi se ai i tha Presidentit kinez Xi Jinping se konkurrenca e të dy vendeve do të ishte dominuese në shekullin 21 dhe i tha atij se Shtetet e Bashkuara “mirëpresin konkurrencën – dhe se ne nuk jemi duke kërkuar konflikt.”

Blinken arriti në Londër të dielën për një takim të ministrave të jashtëm të G7 ku Kina është një nga temat për t’u diskutuar.

Blinken tha në një intervistë se Kina është “i vetmi vend në botë që ka aftësi ushtarake, ekonomike dhe diplomatike për të minuar ose sfiduar një urdhër të bazuar në rregulla për të cilat ne kujdesemi kaq shumë dhe që ne jemi të vendosur t’i mbrojmë”.

“Qëllimi ynë nuk është ta ndalojmë Kinën, ta mbajmë poshtë; sesa të mbash këtë rend në të cilin Kina është një sfidë.”