Skip to content

Blinken: Rusisë i ofrohet një zgjedhje e qartë

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken tha të mërkurën se Rusisë i është ofruar një zgjedhje e qartë midis dialogut dhe diplomacisë nga njëra anë dhe konfrontimit dhe pasojave që pasojnë nga ana tjetër.

“Ne patëm një sërë takimesh intensive diplomatike me zyrtarë rusë, drejtpërdrejt përmes dialogut për stabilitetin strategjik me NATO-n, me Këshillin NATO-Rusi në OSBE dhe ka shpresë se Rusia do të vazhdojë në këtë rrugë diplomatike, të cilën ne e dëshirojmë”, tha Blinken në një intervistë për Zërin e Amerikës në Kiev.

Ai vuri në dukje se Rusisë i ishte bërë e qartë se një përgjigje e fortë dhe vendimtare do të pasonte jo vetëm nga Shtetet e Bashkuara, por edhe nga Evropa dhe më gjerë, nëse Moska vendos të rinovojë agresionin e saj kundër Ukrainës.

“Nuk dua të hyj në detaje, por ne po e bëjmë këtë në koordinim shumë të ngushtë me aleatët dhe partnerët evropianë. Nëse Moska kryen agresion kundër Ukrainës, pasojat do të ishin pothuajse me siguri nën një sanksion ekonomik, nën dy ndihma të tjera ushtarake për Ukrainën. Eshtë pothuajse e sigurt që NATO-s do të duhet të forcojë mbrojtjen e saj në krahun e saj lindor.” tha Blinken.

Ai theksoi se gjatë javëve të kaluara janë zhvilluar bisedime të rëndësishme dhe vlerësoi se tani të gjithë kanë pasur mundësi të shqyrtojnë atë që është diskutuar.

“Rusët janë kthyer dhe ndoshta po konsultohen me presidentin Putin. Ne bëmë të njëjtën gjë. Në rastin tim unë u konsultova me Presidentin Biden, dhe evropianët bënë të njëjtën gjë me liderët e tyre”, tha Blinken, duke shtuar se pyetja e vërtetë ishte nëse Rusia ishte serioze për zbatimin e marrëveshjes së Minskut.

“Nëse është, ne jemi të gatshëm ta mundësojmë, jemi gati ta mbështesim, jemi të gatshëm të angazhohemi në të, por në kuadër të mbështetjes së procesit të Normandisë në të cilin po marrin pjesë Franca, Gjermania, Rusia dhe Ukraina”, tha Blinken.

“Përparimi i Ukrainës, të cilin ne jemi të vendosur ta mbështesim, varet nga reformat, ndaj presim që presidenti Zelensky të vazhdojë këto përpjekje. Shtetet e Bashkuara e mbështesin atë dhe Ukrainën në këto përpjekje”, përfundoi ai.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë