Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken tha të enjten se “të gjitha provat sugjerojnë se Rusia synon të rrethojë Kievin dhe më pas të kërcënojë Kievin”.

Sipas tij, Shtetet e Bashkuara besojnë se Moska ka zhvilluar plane për “shkelje masive të të drejtave të njeriut – dhe potencialisht më keq – për popullin ukrainas”.

Diplomati i lartë amerikan nuk shtjelloi se çfarë veprimi “potencialisht më të keq” mund të shkaktojë Moska ndaj qytetarëve të Ukrainës në fjalimin e saj në një takim të posaçëm të Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE).

“Veprimet e Rusisë janë një fyerje për demokracinë, të drejtat e njeriut, mirësjelljen njerëzore,” është një transkrip i deklaratave të Blinken të bëra më herët sot.

“Për muaj të tërë Rusia pretendon se është në favor të diplomacisë, duke këmbëngulur se nuk ka ndërmend të pushtojë Ukrainën. Kremlini është përgatitur gjatë gjithë kësaj kohe për këtë sulm gjakftohtë, përmasat e të cilit nuk kanë ekzistuar në Evropë. që nga Lufta e Dytë Botërore.

Anëtarët e kësaj organizate dhe i gjithë komuniteti ndërkombëtar tani e shohin qartë braktisjen e plotë të Rusisë dhe heqjen dorë nga të gjitha angazhimet që i ka dhënë botës – dhe ne nuk do ta harrojmë kurrë këtë,” tha Blinken.

Si Rusia ashtu edhe Ukraina janë shtete pjesëmarrëse të OSBE-së.

Rusia nisi pushtimin e Ukrainës dje herët në mëngjes, nga të tria anët.