Pandemia e virusit COVID ka ndaluar 20 vjet përparim në luftimin e varfërisë dhe sëmundjeve, sipas themeluesit të Microsoft Bill Gates.

Një raport i lëshuar nga Fondacioni Bill dhe Melinda Gates thotë se gjithçka po mbetet prapa në pothuajse çdo tregues në përpjekjet për të përmbushur qëllimet e Kombeve të Bashkuara për një zhvillim të qëndrueshëm në mënyrë që t’i jepet fund varfërisë dhe të zvogëlohet pabarazia.

Pretendohet se varfëria ekstreme është rritur me 8 për qind për shkak të pandemisë.

Mbulimi i vaksinave, i cili mat funksionimin e sistemeve shëndetësore, ka rënë në nivelin e parë për herë të fundit në vitet 1990, “duke e çuar botën mbrapa 25 vjet në 25 javë”, thuhet në raport.

Forcimi i pabarazisë

Të dhënat tregojnë gjithashtu se pasojat ekonomike të pandemisë janë duke rritur pabarazitë, veçanërisht për gratë, pakicat racore dhe etnike. Njerëzit që jetojnë në kushte të varfërisë ekstreme janë veçanërisht të goditur.

Gates i tha BBC se ai pret që vaksina efektive për COVID-19 të jetë gati deri në fillim të vitit 2021.

“Pandemia ka shkaktuar probleme të mëdha me shpërndarjen e ushqimit dhe rritjen e çmimeve të ushqimit,” shtoi Gates.