Egjipti pret më shumë se një miliard dollarë dëmshpërblim pasi anija e mallrave “Ever Given” bllokoi trafikun përmes Kanalit Suez për gati shtatë ditë, tha kreu i administratës së kanalit, Osama Rabey.

Rabey paralajmëroi se anija dhe ngarkesa nuk do të jenë në gjendje të largohen nga Egjipti, përveç nëse çështja e kompensimit paraqitet para gjykatës.

Ai u tha mediave shtetërore egjiptiane se shuma e kompensimit mbulon operacionin e nisjes së anijes, kostot e bllokimit të trafikut dhe të ardhurat e humbura nga kalimi i anijeve kur kanali u bllokua.

“Kjo është e drejta e Egjiptit,” theksoi Rabey, i cili nuk deklaroi se kush do të ishte përgjegjës për pagimin e kompensimit.

Sipas tij, në të kaluarën, administrata e kanalit dhe pronarët e anijeve kishin një marrëdhënie të mirë.

Anija aktualisht ndodhet në një nga liqenet ku autoritetet dhe menaxhmenti i anijes po kryejnë një hetim.

Menaxhimi teknik i anijes njoftoi më herët se ekuipazhi po bashkëpunon me autoritetet në hetimin e rrethanave që çuan në mbytjen e anijes. Hetuesit thanë se atyre iu dha mundësia e hyrjes në kutinë e zezë të anijes.

“Ever Given” me gjatësi 400 metra u bllokua diagonalisht në pjesën jugore të kanalit për shkak të erërave të forta në orët e para të mëngjesit të martën, 23 mars, duke pezulluar trafikun e transportit midis Evropës dhe Azisë.

Trafiku i anijeve përmes Kanalit të Suezit u rivendos në 29 mars pas nisjes së një anije të madhe mallrash.

Të paktën 369 anije po prisnin të kalonin përmes kanalit.

Gati 15 përqind e trafikut të transportit botëror kalon përmes Kanalit të Suezit, i cili është një burim i rëndësishëm i valutës së huaj për Egjiptin.