Skip to content

Borrell: Neutralitet do të thotë të jesh me agresorin!

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Ministri i Jashtëm evropian Josep Borrell i tha Këshillit të Sigurimit të OKB-së se lufta e Rusisë kundër Ukrainës ishte një sulm mbi themelet e rendit botëror dhe se neutraliteti në konflikt nënkuptonte mbështetje për agresorin.

Borrell tha përmes lidhjes video se Rusia po bën një luftë kundër Ukrainës në tokën evropiane, por se kjo nuk është një luftë evropiane, por “një sulm mbi themelet e OKB-së dhe Këshillit të Sigurimit, nga anëtari i saj i përhershëm”.

“Përpara agresionit, askush nuk mund të jetë neutral. Të jesh neutral në këtë rast do të thotë të jesh në anën e agresorit. Askush nuk mund të jetojë i sigurt në një botë ku përdorimi i paligjshëm i forcës normalizohet ose tolerohet,” tha Borrell.

Një thirrje për t’i dhënë fund luftës

Ai tha se lufta e Rusisë kundër Ukrainës kishte lënë tashmë dhjetëra mijëra të vdekur dhe më shumë se pesë milionë refugjatë, duke shkaktuar krizën e refugjatëve me rritjen më të shpejtë që nga Lufta e Dytë Botërore.

“Kjo luftë po dërgon valë në mbarë botën. Dhe kjo çon në krizën ushqimore tashmë ekzistuese për shkak të rendimenteve që vuajnë nga ndryshimet klimatike”, tha kreu i diplomacisë.

Programi Botëror i Ushqimit vlerëson se numri i njerëzve pa akses të sigurt në ushqim është dyfishuar nga 135 milionë para pandemisë në 276 milionë në fillim të vitit 2022 dhe se numri do të rritet në 323 milionë për shkak të luftës.

“Unë ju bëj thirrje të gjithëve që të ndihmoni t’i jepni fund luftës, të rivendosni sovranitetin e Ukrainës dhe të siguroheni që pasojat globale të frenohen, veçanërisht kriza në rritje e ushqimit”, tha Borrell.

“Sanksionet nuk janë shkaku i mungesës së ushqimit”

Ai deklaroi se Rusia aktualisht po bllokon të paktën 20 milionë tonë drithë ukrainas që nuk mund të arrijnë në tregjet botërore.

“Është ekuivalenti i 300 anijeve masive që duhet të ankorohen në portet anembanë botës. Në vend të kësaj, Rusia po bombardon portet, infrastrukturën dhe tokën bujqësore të Ukrainës. Ne mbështesim plotësisht përpjekjet e OKB-së për të rihapur portet e Ukrainës dhe për të vazhduar dërgimin e grurit në botë”, tha ai.

Borrell theksoi se sanksionet e BE-së nuk ishin shkaku i mungesës së ushqimit dhe se ato synonin vetëm aftësinë e Kremlinit për të financuar agresionin ushtarak dhe jo aftësinë e tij për të kryer tregti legjitime.

“Sanksionet e BE-së nuk ndalojnë importin dhe transportin e mallrave bujqësore ruse, apo plehrave, apo të paguajnë për eksporte të tilla ruse”, tha ai.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë