Bota ka mbetur prapa në arritjen e shumicës së Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm të rënë dakord në vitin 2015, si luftimi i varfërisë dhe urisë, thotë një raport i Kombeve të Bashkuara duke përmendur mungesën e fondeve, tensionet gjeopolitike dhe pandeminë COVID-19.

Raporti vjetor i OKB-së për Zhvillimin e Qëndrueshëm rendit performancën e 193 shteteve të saj anëtare në zbatimin e 17 “Synimeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm” (SDGs) të gjera, të cilat përfshijnë përmirësimin e aksesit në arsim dhe kujdes shëndetësor, prodhimin e energjisë së pastër dhe mbrojtjen e biodiversitetit.

Ai zbuloi se asnjë nga 17 objektivat nuk do të përmbushet deri në vitin 2030, ku shumica e objektivave tregojnë “përparim të kufizuar ose kthim prapa”. Raporti u bën thirrje vendeve të trajtojnë financimin e pamjaftueshëm kronik dhe gjithashtu të riparojnë vetë sistemin e OKB-së.

“Ky raport tregon se edhe para pandemisë, përparimi ishte tashmë shumë i ngadalshëm,” tha Guillaume Lafortune, Zëvendës President i Rrjetit të Zgjidhjeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të KB (SDSN) dhe autori kryesor i raportit.

“Kur ka një pandemi dhe kriza të tjera, përfshirë konfliktet ushtarake, atëherë fillon historia e stanjimit”.

Raporti identifikoi luftimin e urisë, krijimin e qyteteve të qëndrueshme dhe mbrojtjen e biodiversitetit në tokë dhe në ujë si zona të veçanta dobësie. Qëllimet politike si liria e shtypit kanë pësuar gjithashtu një goditje.

Finlanda, Suedia dhe Danimarka kryesojnë listën e vendeve, dhe Kina gjithashtu ka përparuar më shpejt se mesatarja, por vendet më të varfra në botë kanë mbetur më prapa.

Lafortune tha se vendet në zhvillim kanë nevojë për akses më të madh në financat ndërkombëtare, duke shtuar se institucionet si agjencitë e vlerësimit të kredisë duhet të inkurajohen të marrin në konsideratë mirëqenien mjedisore dhe ekonomike afatgjatë të një vendi, jo vetëm likuiditetin e tij afatshkurtër.

Raporti vlerëson gjithashtu gatishmërinë e vendeve për bashkëpunim global përmes institucioneve të OKB-së. Shtetet e Bashkuara renditen të fundit.

“Shumica dërrmuese e vendeve mbështesin bashkëpunimin… por ka një numër fuqish të mëdha që nuk luajnë sipas rregullave,” tha Lafortune, sipas agjencive.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re